Naučnici otkrili nanostrukture u zmijskoj koži

0 685

Naučnici su otkrili da ultracrne šare na koži jedne afričke zmije otrovnice sadrže nanostrukture koje bi, kako kažu, mogle da posluže kao inspiracija za proizvodnju novih super-tkanina koje apsorbuju svetlost.
nanoKako prenosi AFP, zapadnoafrička gabonska šarka, koja važi za majstora kamuflaže, ima tamne, baršunasto crne mrlje na koži koje reflektuju jako malo svetlosti.

Utkane u bele i smeđe mrlje koje su izuzetno reflektivne boje, ove crne tačke stvaraju kontrast zbog kojeg je zmiju veoma teško uočiti u prašumi.

Tim nemačkih naučnika pokušao je da pronikne u tajnu ovih ultracrnih mrlja i otkrio da je njihova površina sastavljena od tesno povezanih mikrostruktura u obliku lista, prošaranih brazdama nanometrijske veličine.

U studiji objavljenoj o časopisu „Nature“, istraživači navode da mikro i nanostrukure u zmijskoj šari najverovatnije služe za prikupljanje i zarobljavanje svetlosti i da bi ta struktura mogla da se primeni i u izradi novih super apsorbujućih, nisko reflektivnih veštačkih materijala čija bi primena bila od velikog značaja posebno u specijalizovanim optičkim ili solarnim sistemima.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana