Naučnici otkrili novu vrstu „nindža“ mrava

0 946

Tim nemačkih biologa identifikovao je nedavno u Americi novu vrstu mrava, koja zarobljava druge mrave i pretvara ih u robove, koristeći tehniku infiltracije
mravVAŠINGTON – Tim nemačkih biologa identifikovao je nedavno u Americi novu vrstu mrava, koja zarobljava druge mrave i pretvara ih u robove, koristeći tehniku infiltracije dostojnu nindža ratnika.
Nova vrsta, tipa Temnothorax, koja obuhvata nekoliko stotina vrsta malih mrava koji žive u drveću i šumskom tlu, nazvana je „pilagens“ što na latinskom znači „pljačkaš“, zbog načina na koji upada u tuđe mravinjake kako bi iz njih izvukla mrave koji će joj služiti kao robovi.
Za razliku od čuvenih mrava-robovlasnika iz Amazonije, koji kreću u napad sa 3.000 vojnika, Temnothorax pilagens to čine suptilnije, u daleko manjem broju, prikradajući se neprijatelju kao uhode.
Temnothorax pilagens napada samo dve druge vrste mrava, s kojima je u srodstvu i koje žive u orasima i žirevima, pravim utvrđenjima s čvrstim zidovima i samo jednim uskim otvorom, koji se lako može odbraniti.
Pravi izazov za sićušnog nindža-mrava, dugog svega 2,5 milimetara.
Umesto masovnog napada ili duge opsade, koji zahtevaju puno vremena i ljudstva, mali gonič robova više voli tihu infiltraciju. Akciju obično sprovode četiri mrava. S obzirom da su jako mali, lako mogu da se uvuku u neprijateljsku koloniju, koristeći hemijsku kamuflažu kako bi ostali nezapaženi.
Po pravilu, kada je mravinjak napadnut dolazi do bespoštedne borbe. Biolozi sa Univerziteta u Majncu i Prirodnjačkog muzeja Senkenberg u Gerlicu nisu, međutim, primetili ništa slično tokom upada nindža-mrava u tuđi mravinjak.
Ne samo da se njihove žrtve ne brane, već puštaju da im neprijatelj odnese larve, pa čak i odrasle jedinke koje će kasnije za pljačkaše raditi kao ropska snaga.
Istraživači, čija je studija objavljena u onlajn časopisu ZooKeys, ustanovili su da nindža-mravi ispuštaju specifičnu hemijsku supstancu koja sprečava njihov plen da ih prepozna kao neprijatelje.
Uprkos hemijskoj kamuflaži, dešava se da uljezi budu demaskirani. Nindža do kraja, Temnothorax pilagens tada udara tamo gde najviše boli: žaoku upire u deo vrata žrtve koji nije zaštićen oklopom. Ubod uzrokuje momentalnu paralizu i munjevitu smrt.
Ovakvom taktikom, nindža-mravi uspevaju, iako brojčano nađačani, da unište između pet i 100 odsto kolonije, navode nemački naučnici, dodajući da se napadači gotovo uvek izvuku neozleđeni.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.