Naučnici pozivaju na kolonizaciju Marsa

0 389

Dva američka naučnika predložila su kolonizaciju Marsa, tvrdeći da je to moguće učiniti brže i jeftinije ukoliko putnici dobiju kartu u jednom pravcu.
„Živimo na nesigurnoj planeti. Udar asteroida ili eksplozija supernove predstavljaju nam veliku pretnju. Ukoliko želimo da preživimo kao rasa, moramo se proširiti u našem Sunčevom sistemu, a verovatno i izvan njega“, smatraju naučnici Dirk Šulce Makuč sa vašingtonskog državnog univerziteta i Pol Dejvis sa državnog univerziteta u Arizoni, koji zajedno zagovaraju ovu tezu.

Zbog toga što je Mars udaljen od Zemlje samo šest meseci leta, što ima gravitaciju, atmosferu, vodu, ugljen-dioksid i osnovne minerale, ova dva naučnika tvrde da treba poslati dve misije sa po dva čoveka u odvojenim brodovima na crvenu planetu, nakon čega bi se ka Marsu uputilo više kolonista i zaliha. „Tehnologija za ovaj podvig već postoji“, rekli su oni.

- Prodaja jagoda -

U Američkoj svemirskoj agenciji (NASA), međutim, kažu da takva putovanja na Mars planiraju da izvedu tek u narednih nekoliko decenija, ali da ona nikako ne uključuju mogućnost da se astronauti ostave na toj planeti, preneo je AP. „Hoćemo da vidimi naše ljude ponovo na Zemlji“, istakao je portparol NASA.

Ed Mičel, penzionisani astronaut „apola 14“, koji je svojevremeno šetao površinom Meseca, takođe je sekptičan povodom ove ideje. „Sve ovo je preuranjeno. Još nismo spremni za ovaj potez“, rekao je Mičel.

Dejvis i Šulc Makič, pak, kažu da ne predlažu „samoubilačku misiju“. „Astronauti treba da odu na Mars s namerom da tamo ostanu celog života kako bi oformili ljudsku koloniju, baš kao što su Evropljani naseljavali Severnu Ameriku“, dodali su. „Ono što nam sada treba je jedan ekscentrični milijarder koji bi uložio novac u projekat“, rekli su naučnici.

Autor: Agencija Tanjug – Glas javnosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana