Naučnici žele da ožive 24 izumrle vrste

0 683

Na listi od 24 životinje koje ispunjavaju određene kriterijume za oživljavanje su ptica dodo, tasmanijski tigar, karolinski papagaj, kvaga – južnoafrička zebra
dinosaurusVAŠINGTON – Naučnici razmatraju mogućnost da vrate u život 24 izumrle životinjske vrste.

Oni koji se nadaju da će uskoro šetati parkom iz doba Jure ne bi trebalo da se previše raduju, jer istraživači ne planiraju da ožive dinosauruse, čiji se DNK, barem zasad, smatra previše starim za ovaj vid manipulacije.

Okupljeni na konferenicji TEDx, koja se održava u Vašingtonu pod pokroviteljstvom National Geographic-a, naučnici su sastavili listu od 24 životinje koje ispunjavaju određene kriterijume za oživljavanje.

Među tim životinjama su ptica dodo, tasmanijski tigar, karolinski papagaj i kvaga, vrsta južnoafričke zebre čiji je poslednji predstavnik uginuo davne 1883. godine.

U svom odabiru, oni su pre svega vodili računa o atraktivnosti vrsta i značaju njihove ekološke funkcije. Naučnici su imali u vidu i izvodljivost postupka, tj. da li raspoloživi uzorci DNK mogu biti upotrebljeni, kao i mogućnost reintegracije životinja u današnju prirodnu sredinu.

Prema pisanju Vašington posta, pre 10 godina tim francuskih i španskih istraživača uspeo je da oživi izumrlu vrstu koze. Životinja je, međutim, uginula nakon desetak minuta.

Projekat oživljavanja izumrlih životinja pokreće brojna etička i logistička pitanja, uključujući i način na koji će naučnici dobiti upotrebljiv uzorak DNK životinje koja je davno nestala sa lica zemlje.

Postavlja se i pitanje troškova jedne ovakve operacije, čija je cena veća ili manja u zavisnosti od vrste, ali svakako dostiže nekoliko stotina hiljada evra.

Na ideju da se ožive pojedine izumrle životinje, naučnici su bili ponukani projektom Lazarus u okviru kojeg su, koristeći tehniku kloniranja, istraživači uspeli da ožive jednu izumrlu australijsku žabu.

Iako nijedan od dobijenih embriona nije opstao više od nekoliko dana, genetski testovi su potvrdili da je u nastalim ćelijama bilo genetskog materijala žabe koja je izumrla pre više od 30 godina, što je naučnike uverilo da je kloniranje sada više „tehnički, nego biološki problem“.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana