Ne kupujte deci petarde!

0 711

Svaki roditelj nosi odgovornost za svoje dete, ali i za okolinu i ljude oko sebe koje petardama potencijalno ugrožava. Petarde nisu igračke, već opasna pirotehnička sredstva koja mogu da izazovu opasne i trajne povrede.

Oko predstojećih praznika, osnovci pa i mlađa deca predškolskog uzrasta svakodnevno dolaze u kontakt sa petardama i različitim manjim raketama koje bez nadzora starijih bacaju oko sebe.

I ne samo to, oni domišljatiji žele da od manjih petardi pravi jače eksplozivnne naprave. Nisu retki slučajevi eksplodiranja staklenih flaša i još težih povreda dece.

Lekari zbog toga apeluju na roditelje da im ne kupuju petarde! Samo zbog nepravilnog rukovanja i nepažnje može da dođe i do ozbiljnih povreda i opekotina na licu, rukama ili očima, kao i do oštećenja sluha.

Stradaju oči

Zbog petardi često stradaju i oči,a povrede su vrlo ozbiljne od opekotina na kapcima, do povrede spoljašnjih delova oka, vežnjače i rožnjače.

Sve ove povrede mogu biti izuzetno ozbiljne, veoma su bolne i zahtevaju svakodnevno previjanje i odlazak kod lekara, a neke mogu izazvati trajne posledice.

Prva pomoć

Pošto su najčešče povrede opekotine, pa u tom slučaju trebalo bi da znate da povređeno mesto od opekotine što pre treba ohladiti.

Najbolje je da povređeni deo tela stavite pod mlaz hladne vode ili da se na opekotinu stavi mokra hladna krpa, jer to usporava dalje uništavanje tkiva i ublažava bol.

U ovakvim situacijama, nemojte da stavljete led. Ako se radi o većoj opekotini obavezno odvedite dete kod lekara.

Čuvajte svoju decu i ljude oko sebe. Ukoliko vaše dete poželi da baci petardu, neka to uradi pod vašim nadzorom i na otvorenom. Nemojte bacati petarde u blizni ljudi ili suvog lišća.

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana