NE MOŽETE IĆI NAPRED, A GLEDATI NAZAD

0 1.119

Imajući u vidu da je počelo Evropsko prvenstvo u fudbalu, događaj koji se željno isčekivao, iskoristili smo priliku da uradimo kratak intervju sa gospodinom Radovanom Zupcem, autorom  veoma popularnog bloga posvećenog sudijama i suđenju.

Da li pratite utakmice na Evropskom prvenstvu u Francuskoj?

Trudim se da što više utakmica pogledam. Naravno, da ne uspevam baš sve da gledam, ali većinu do sada odigranih utakmica sam gledao.

Kakav je Vaš utisak o kvalitetu suđenja na početku prvenstva?

Rano je za izvđenje nekog ozbiljnijeg zaključka. Nakon tri dana i sedam odigranih utakmica smatram da je suđenje zadovoljavajuće. Nisam primetio da je bilo grešaka koje su izlazile iz okvira standardne profesionalne greške.

Da li postoji nešto što ste primetili kao novinu kod sudija na ovom prvenstvu?

Na osnovu onoga što sam do sada video mislim da sudije više puštaju da se igra, da manje seckaju igru. Manje se mešaju u igru. To je veoma dobro za fudbal. Jedini izuzetak od navedenog je utakmica Vels – Slovačka gde je bilo, imajući u vidu nivo takmičenja, ekstremno mnogo prekršaja. Međutim, ta utakmica je u svojoj prirodi skrivala takvu opasnost što se moglo videti već nakon desetak minuta igre. Isto tako primetno je da sudije i dalje imaju „šaren“ kriterijum prilikom izricanja disciplinskih mera. Očekujem da će se na tom polju suđenje poboljšati.

Na ovom Evropskom prvenstvu imamo prvi put primenu gol tehnologije. Koliko je primena te tehnolgije po Vama opravdana?

Savremeno suđenje nije ostalo imuno od upliva tehnologije. Jednostavno ljudski faktor je ustuknuo pred tehnologijom. To je u skladu sa zahtevima savremenog čoveka. Ne možete ići napred, a gledati nazad. Ako to radite negde će te se sapleti. Zbog toga uvođenje GLT smatram dobrom inovacijom koja može da da rezultate koji će biti u interesu fudbala. Međutim, u tom odnosu čovek-mašina treba naći određeni balans ne zbog toga što to neko hoće, već zbog toga što je nalaženje tog balansa u interesu fudbala. Draž fudbalu daje živ čovek bilo da je on igrač, sudija ili navijač.

Šta očekujete u nastavku prvenstva?

Očekujem da suđenje bude još bolje. U nastavku će svakako biti teže jer sa odmicanjem takmičenja dolaziće utakmice koje će u sebi nositi mnogo veću težinu nego što je to do sada bio slučaj. Sudije će se u nastavku takmičenja suočavati sa komplikovanijim  situacijama koje će trebati pravilno da reše. Veliki će to biti izazov za sudije. Sudijski komitet UEFA je na ovo Evropsko prvenstvo doveo sve što trenutno vredi od sudijskog kadra. To govori da ljudi iz tog komiteta žele da mobilišu najbolje pojedince, za najteže utakmice. S druge strane, one mlađe sudije koji predstavljaju UEFA prespektivu takođe će imati priliku da na prvenstvu pokažu šta znaju i koliko mogu.

Naše reprezentacije nema na EURO 2016, ali zato imamo našeg sudiju Milorada Mažića. Šta očekujete od njega i njegovog tima u Francuskoj?

Očekujem da sa svojim timom dostojno reprezentuje sebe, suđenje i zemlju iz koje dolazi. Bilo bi jako dobro kada bi Mažić sa svojim timom ostao da same završnice prvenstva.

Na kraju jedno pitanje koje nema veze sa Evropskim prvenstvom. Kako napreduje blog?

Hvala na pitanju, veoma dobro. Zapravo, bolje nego što sam očekivao. Možda je to jedan od dokaza koji kaže da, uprikos svemu, nije baš sve uzalud što čovek uradi u zemlji Srbiji.

S. Mladenovski

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.