Нема бојазни за здравље људи

0 1.077

Nodularni dermatitis-2Влада Републике Србије обавештава грађане да се вирус не преноси на људе и да нема разлога за забринутост, као и да је надокнада штете за прве регистроване случајеве већ почела

По налогу Државног секретара Ивана Бошњака, свим јединицама локалне самоуправе достављено је обавештење о нодуларном дерматитису, болести крава, које је после Бугарске и Македоније забележено и у Србији.

Такође је достављен и извод из Закона о заштити становништва од заразних болести о мерама које се предузимају и надлежним субјектима за предузимање ових мера, међу којима су обавезе и јединица локалне самоуправе.

 

OБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом регистрованог вирусног обољења „нодуларни дерматитис“ тзв. болест кргаве коже код говеда, Влада Републике Србије обавештава грађане да се вирус не преноси на људе и да нема разлога за забринутост, као и да је надокнада штете за прве регистроване случајеве већ почела.

Апелујемо на власнике говеда који примете неке од сиптома болести – чворићи који се претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница – да се обавезно јаве свом ветеринару. Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и губи на тежини.

Нодуларни дерматитис се у Србији појавио код говеда пошто је претходно регистрован у Бугарској и Македонији. Будући да је регистрован мали број случајева оболелих говеда и да је под пуном ветеринарском и санитарном контролом, Влада Србије апелује на грађане да не подлежу непровереним информацијама, већ да за сваку недоумицу контактирају надлежне институције.

Nodularni dermatitis-1Nodularni dermatitis-3Nodularni dermatitis-4

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – izvod

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana