Непокретна жена пала на бригу слепом мужу

0 937

ЈАША ТОМИЋ: Зрењанинска филијала Фонда за пензијско и инвалидско осигурање није имала слуха за тешке здравствене проблеме у које су запали супружници Драго и Цмиљана Ивковић из Јаше Томића, села на подручју општине Сечањ.
IvkoviciЦмиљани је, наиме, укинуто право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица, у износу од око 14.000 динара, утврђено још у децембру 2011. године, јер у ПИО Фонду сматрају да више не постоји потреба за тиме. Али, њен супруг, који је иначе ослепео услед дијабетеса, сматра да овакво решење није праведно и своје тврдње поткрепљује бројном медицинском документацијом која, како наводи, недвосмислено потврђује да Цмиљана, стара 62 године, не може сама да се креће. Ова жена, која је годинама радила у просвети, као наставница техничког образовања, иначе је и корисница инвалидске пензије од 2000. Годину дана раније је оперисала тумор мозга и од тада се успореније и теже кретала. Од пре четири године везана је за инвалидска колица, јер често пада и нестабилна је.
– Налазимо се у заиста тешкој ситуацији, јер нисмо у стању да бринемо једно о другом. Са нама, у кући, живи старија ћерка са својом ћерком. Млађа ћерка живи у другом месту. Супруга и ја смо принуђени да плаћамо испомоћ једне жене која нам помаже у свакодневним пословима – прича Драго Ивковић за “Дневник” и додаје да је Цмиљана на предлог неурохирурга са Војно – медицинске академије добила туђу негу.
Из бројне документације издваја налаз и мишљење психолога Опште болнице “Др Ђорђе Јоановић” у Зрењанину, од фебруара ове године, у коме је констатовано да је због свеукупног статуса пацијенткињи нужно потребна туђа нега и помоћ. – Пацијенткиња је у болницу дошла у пратњи млађе ћерке. Била је у колицима и сазнала сам да није у стању самостално да хода. При остваривању контакта са њом, уочено је да теже одржава будност, а повремено је и слабије разумевала постављена питања – навела је психолошкиња Мелита Јаношев у лекарском налазу.
Констатовано је и да је Цмиљана Ивковић преко дана у постељи и да, због веома отежане покретљивости, захтева туђу помоћ при облачењу, купању, припреми хране и обављању свих домаћинских послова. Наводи се и да није у стању да контролише мокрење и да због тога користи пелене за одрасле.
– Само у последње време неколико пута је падала по кући, када је покушала сама да се креће – казује њен супруг Драго и прилаже налазе Института за онкологију Војводине и Специјалистичке радиолошке ординације за магнетну резонанцу “Маг – Медика” из Новог Сада, који такође потврђују да је Цмиљана тешко оболела.
Међутим, са мишљењем ових лекара не слаже се ПИО Фонд, Филијала у Зрењанину. У решењу које је потписао директор филијале Милан Звекић пише да је Цмиљана Ивковић у фебруару подвргнута обавезном контролном прегледу, како би било утврђено даље право на новчану накнаду, али да је комисија за вештачење установила да код ње више не постоји потреба за помоћи и туђом негом.
Ж. Балабан

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana