Ni novac neće biti problem

0 1.255

Granični prelaz Jaša Tomić – Fenj
koktel-33Povodom otvaranja graničnog prelaza Jaša Tomić – Fenj, koji će biti privremeno otovren tokom predstojećih božićnjih i novogodišnjih praznika (do 15. januara, od 9 do 17 časova), predstavnici lokalne samouprave Sečanj su na prelazu dočekali goste iz Rumunije koje je predvodio predsednik opštine Fenj Miomir Čizmaš. Potom ih je primio predsednik sečanjske opštine Predrag Milošević, kod koga je održan skup posvećen daljim aktivnostima na otvaranju stalnog prelaza, kome su prisustvovali i Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog okruga i Branislav Bugarski, sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa saradnicima. Opština Sečanj je, sa državom, obavila svoj deo obaveza, od pristupnog puta, do obezbeđivanja prekategorizacije prelaza i njegovog unošenja u Prostorni plan. Preostaje da sa rumunskom stranom obezbedi zgradu i tehničke uslove.
Načelnik Šijan je rekao da je na nivou Okruga i pet opština učinjeno sve što je traženo za ovaj prelaz, da je uspostavljena odlična saradnja sa više rumunskih županija, kao i sa tamošnjim italijanskim i nemačkim privrednicima. U toku je i izrada zajedničkog sajta, za objedinjenje ponude privrednih, kulturnih i sportskih sadržaja. – Bitan je očigledan interes pograničnog područja, protok roba i ljudi jeste u funkciji boljeg života građana, i ova granica neće biti kraj sveta već most koji spaja – rekao je Šijan. – Ponudili smo program saradnje, prvi put se dešava da država podstiče privrednike da sarađuju.
– Sve ove aktivnosti smo pre više godina započeli zajedno sa Sečnjom – podsetio je Čizmaš. – Kod nas se onda pojavio problem vlasništva nad zemljištem, i tu je zapelo, ali je i to nedavno rešeno, i sada mislim da smo zaista blizu ostvarenja našeg cilja.
Bugarski je podvukao da su dva prelaza na 290 kilometara granične linije s Rumunijoim apsolutno nedovoljna, i da je ovaj prelaz uvršten u vojvođanske prioritete. On je rekao i da je poznato da većina opština ne može da pokrije svoje obaveze za projekte koji se finansiraju iz IPA fondova, ali Pokrajina će preko svog fonda da ih već od naredne godine sufinansira, tako da završetak posla na otvaranju ovog prelaza neće biti problem.
– Ovo je poduhvat od kapitalnog značaja za opštinu Sečanj, ali važan je i za region, pa i šire – rekao je Milošević, i zahvalio posebno Šijanu i Bugarskom za doprinos ovom projektu. – Pored os¬talog, otvaranjem ovog doći će do rasterećenja na drugim prelazima. Pristupanje Srbije pregovorima sa EU pak olakšaće nam znatno dovršetak ovog posla, i očekujemo da se brzo radi, a prema najavama koje imamo prelaz bi mogao biti otvoren već i u maju.
S. M.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana