Norveški radnici u toaletu mogu biti samo osam minuta

0 662

Nadređeni su obavešteni o odsustvu radnika tako što im zasvetli lampica, ako zaposleni nije za svojim stolom već u toaletu ili obavlja druge “lične poslove“ u toku radnog vremena
OSLO – Radnici u kol centrima u Norveškoj protestuju protiv alarmnog sistema, koji obaveštava nadređene ukoliko su radnici duže od osam minuta tokom radnog vremena u toaletu.

Nadređeni su obavešteni o odsustvu radnika tako što im zasvetli lampica, ako zaposleni nije za svojim stolom već u toaletu ili obavlja druge “lične poslove“ u toku radnog vremena, prenosi “Dejli mejl“.

Sindikati zaposlenih i organizacije za zaštitu prava zaposlenih smatraju da je to narušavanje privatnosti i prava radnika.

Jedna od unija zaposlenih opisala je ova pravila kao “neprihvatljiva“.

“Limitirati zaposlenima odlazak u toalet, na pauzu za cigaretu, lični telefonski poziv ili druge lične potrebe na svega osam minuta u toku radnog dana je veoma nametljivo i mora biti zaustavljeno“, rekao je portparol ove unije.

Nekoliko kompanija imalo je slične ovakve poteze.

Prošle godine jedna firma je zahtevala od zaposlenih žena da nose crvene narukvice kada imaju mesečni ciklus kako bi opravdale češće odlaske u toalet.

Jedna druga kompanija je tražila zaposlenima da se upisuju u knjigu poseta toaletu, dok je treća svojim radnicima dala elektronske kartice-ključeve kako bi ih pratili njihovi nadređeni.

Tanjug

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.