Novi život Krajišnika

1.583

Samo ljudi koji su spremni da se udruže i rešeni da rade mogu da opstanu, a u tom slučaju neće izostati ni pomoć države ni lokalne samouprave, poručio je danas ministar Milan Krkobabić, koji je zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.
On je tokom posete mestu Krajišnik u opštini Sečanj u Srednjebanatskom okrugu rekao da su od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirane 384 zadruge što je, kaže, jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo.
Država je do sada pomogla rad 94 zadruge, a ove godine opredeljeno je za tu svrhu još oko 700 miliona dinara, dodao je.
„Tim sredstvima ponovo ćemo direktno pomoći oko 70 postojećih i novoosnovanih zadruga, kao i složene zadruge. Tako će, za ove 3 godine, iznos bespovratnih sredstava koji je država Srbija uložila u zadrugarstvo dostići 1,7 milijardi dinara“, rekao je ministar.

Naveo je da je Krajišnik pravi primer kako je jedna zadruga udahnula mladost jednom mestu, dala nove ideje mladima i starima i pomogla im da, uz pomoć države i lokalne samouprave udruženi sami nađu put za svoj boljitak, te podsetio na fenomen puste zemlje koji nam preti.
„Treba razmotriti sve načine kako stati na put pražnjenju sela, kako zadržati mlade i ponuditi im egzistenciju ovde“, poručio je ministar i najavio formiranje nacionalnog tima za spas sela koji će upravo imati zadatak da osvetli pomenutu problematiku i ponudi najefikasnija rešenja.
Predsednik Akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić rekao je da je srpsko selo već dugo u fazi propadanja.
„Hajde da motivišemo seljane da se ujedine, da poveruju jedan drugom i da bez posrednika posluju. Želja nam je da lanac od njive do trpeze funkcioniše uz više novca i koristi za proizvođače“, pozvao je Škorić
Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović zahvalio je ministru na poseti i izrazio jasnu želju lokalne samouprave ovog okruga da pruži svoju podršku zadrugarstvu i svim sličnim inicijativama, kako bi stanovništvo ove opštine imalo što bolje uslove i kako bi se stalo na put pražnjenju Srednjeg Banata.
Nakon sastanka ministar je sa saradnicima obišao zadrugu „Sloga“, kojoj je iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku teleskopskog manipulatora, ukopne kolske vage, laboratorijske opreme za utvrđivanje kvaliteta žitarica i softver vagu.
Zadruga ima 25 članova i 35 kooperanata, osnovana je 1991.godine, a od 2017. počinje sa ozbiljnijim ulaganjima u opremu i proizvodnju. Zadruga ima u vlasništvu 30 hektara zemlje, a zadrugari sa kooperantima obrađuju oko 500 hektara. Prošle godine preko zadruge je prodato 280 tona kukuruza, 250 tona suncokreta i 250 tona pšenice, a zadrugari očekuju da će ovim ulaganjima povećati obim proizvodnje.
Izvor:RTV

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.