Novo oružje – ljuta paprika

0 1.666

Hrvatski policajci naoružali su se oružjem zbog kojeg bi i najtvrdokorniji kriminalci mogli da briznu u plač, jer kao sredstvo prisile koriste i sprejeve punjene ljutom paprikom.
sprejUpotrebom ovog spreja oči, koža, nozdrve počinju jako da peku i žare, a posledice su kratkotrajne – do 30 minuta.
Osoba bi trebalo da izbegava kontakt rukama s delovima tela koji su tretirani tim sprejom i trebalo bi da ih ispere s dosta vode, rekao je Vlado Haramija iz Službe za javni red i mir Policijske uprave Rijeka.
I lekari kažu da od upotrebe ovog spreja ne mogu ostati trajne posledice. “On ne spada u bojne otrove. Dakle relativno je bezazlen, ali to nadraživanje zna biti neprijatno“, rekao je toksikolog dr.sc. Franjo Plavšić.
Ovaj sprej već nekoliko puta je do sada upotrebljavan u praksi, uglavnom kod uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, kao i prilikom hapšenja.
“Nadam se da će ovo sredstvo pomoći u radu policijskih službenika, odnosno da će pri upotrebi sredstava prisile biti manje štetnih posledica po građane“, kaže Ivica Vrbaslija, policijski službenik za javni red i javna okupljanja u riječkoj policiji.
I dok će saobraćajni i „obični“ policajci tek sada početi da upotrebljavaju ovaj sprej, njihove kolege iz Interventne već neko vreme koriste ovo oružje, piše Dnevnik hr.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.