Очувати језгро места

0 1.045

Представници за заштиту споменика културе у Јаши Томићу
zastita kulture 01Месна заједница Јаша Томић последњих година покреће све више активности за очување културне баштине у своме месту. Права прилика за формулисање ових потреба била је прошлонедељни сусрет са представницима Завода за заштиту споменика културе из Зрењанина. А ова варош, некадашњи срески центар, поред православне цркве из 1746. године, има још доста објеката који завређују пажњу и бригу државе.
– У овом сусрету било је речи о нашој иницијативи за стављање под заштиту државе ширег центра Јаше, почев од Месне заједнице до зграде бившег среза – истиче Новак Зубац, председник Савета МЗ.
– Нажалост, ове историјски и архитектонски вредне зграде прокишњавају и пропадају, једнима недостаје део крова, другима тону степенице. МЗ нема средстава, али ћемо се потрудити да санирамо бар кров на згради Среза. Идеја је и да парку вратимо некадашњи изглед, са чесмом и ронделама, као и да санирамо мост на Јеру, стар преко 300 година. Такође морамо заштитити дрворед дудова, од моста до Мотела, стар преко сто година; имамо обећање „Ратара“ за саднице ради попуне дрвореда. Тако бисмо обновили амбијентални изглед од пре рата.
Како Зубац напомиње, Месна заједница ће са Заводом конкурисати код фондова за средства намењена за заштиту.
С. М.

zastita kulture 08 Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana