Odabrani najbolji recitatori Vojvodine

0 1.391

smotra 1Još jedna 47. po redu Pokrajinska smotra recitatora okupila je u Sečnju one najbolje iz Vojvodine. Formirana je „reprezentacija“ tri kategorije recitatora koji će predstavljati  pokrajinu na Republičkoj smotri u Valjevu. Iz svake kategorije odabrano po devet predstavnika, kao i po dvadesetak najboljih koji su dobili zlatne diplome. Zlatnu diplomu dobila je i Leticia Živojin iz Sutjeske, a sjajan talenat je pokazala i Ana Marić iz Sečnja

Pokrajinsku smotru je i ove godine pratio neizvestan ishod kada je u pitanju njeno samo održavanje, budući da je jedan od glavnih pokrovitelja Zavod za kulture Vojvodine odustao od organizovanja. Organizovanje i čuvanje ove smotre je ipak bio uspešan poduhvat koji su obavili Savez amatera Srbije i domaćin takmičenja Obrazovno – kulturni centar Sečanj koji je ujedno bio i jedan od glavnih finansijera.

„Više od 400 hiljada ljudi se u Srbiji bavi amaterskim kulturnim radom i niko za to nema sluha, niti želi da finansira njihove aktivnosti. Savez amatera Srbije neće odustati od ovakvih takmičenja iako oni koji bi to trebali da rade, ne žele“, rekao je na otvaranju takmičenja predsednik Saveza amatera Srbije Savo Mučibabić.

On je skrenuo pažnju na to da se jedino na ovakav način, podsticanjem dece da se bave kulturno – umetničkim radom i angažovanjem van škole i u školi može smanjiti i iskoreniti vršnjačko nasilje.

U prilog tome ide i to da zainteresovanost dece za recitovanje nije manjkalo, a u svakoj kategoriji se za najbolje borilo njih 65.

Za najboljeg recitatora u najmlađem uzrastu proglašen je Vuk Radojković iz Kovina sa pesmom „Uzbuna u gradu“ koju je napisao Miroslav Antić. Osim njega u Valjevo su se plasirali i Martina Vojnić Tunić, Marcela Ganjiova, Lenka Dulić Vujić, Biljana Mitrić, Maša Rajić, Rebeka Seman i Tenji Iva.smotra 2

Najbolji recitator u srednjem uzrastu je Ajtai Balaž iz Subotice sa recitacijom „Sad o raznobojnim tintama snivam“ koju je napisao Deže Kostolanji. Za najbolje a ujedno i za republičku smotru plasirali su se: Martina Bartošova, Klaudia Karan, Vladica Kljajić, Ljiljana Knežević, Lora Meršak, Valentina Salag, Andrej Simendić i Kamila Horvat.

Jednako uspešni su bli i recitatori starijih uzrasta, a o njihovom uspehu govori i to da nije bio izdvojen jedan najbolji. Na republičku smotru su se plasirali: Timea Budinski, Iveta Galasova, Nemanja Kovijanić, Stefan Kovijanić, Nikoleta Mortvanski, Aleksandar Popović, Nikola Stanković, Andrijana Ćorić i Davorin Horvacki.

Žiri nije imao jednostavan posao, budući da je morao da odsluša skoro 200 recitatora. Odluku su donosili: glumac i profesor Miodrag Petrović, profesorka Katalin Fazekaš, profesorka Daniela Radu, dramska umetnica Ana Leskovac, novinar Mihajlo Zazuljak i profesorka Katarina Čeliković.

Republička smotra u Valjevu okupiće najbolje iz svih okruga u Srbiji sredinom maja.

Izvor: Nataša Šaru – O radio

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana