ODRŽANA 6. SEDNICA SAVETA O AKTUELNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U OKRUGU

0 1.580

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas još jednu sednicu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga u proširenom sastavu radi sagledavanja aktuelne epidemiološke situacije u Srednjobanatskom upravnom okrugu i rezultata poštovanja preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom COVID- 19.

Sednici su prisustovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus i predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović, kao članovi Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, zatim načelnik Policijske uprave Zrenjanin Dragiša Vojnović, direktor RPK Predrag Stankov, specijalista epidemiolog dr Radivoj Filipov, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pri Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin, direktorka Opšte bolnice u Zrenjaninu dr Ivana Tešić, direktorka Doma zdravlja Zrenjaniin dr Gordana Đurić i direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Zrenjaninu prim. mr med. sc. dr Svetlana Jovanović.

Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin pokazuju da je epidemiološka situacija na području Srednjobanatskog upravnog okruga i dalje nestabilna i neizvesna iako se primećuje blago zatišje u porastu broja zaraženih. Od početka praćenja epidemije, zaključno sa 4. 8. 2020. u Okrugu je potvrđeno 274 slučaja COVID-19, od čega je u „drugom piku“ talasa 242, što čini 88% od ukupnog broja potvrđenih slučajeva. Najviše zaraženih je u Zrenjaninu, ukupno 192 (134 u Gradu Zrenjanin 58 u selima), Žitište 17, Nova Crnja 12, Novi Bečej 11 i Sečanj 9. Trenutno je na bolničkom lečenju 51 osoba, dok se u kućnoj izolaciji nalazi 113 osoba sa potvrđenom infekcijom.

Najveći broj obolelih zabeležen u julu, a gledano po nedeljama podaci su sledeći:

– prva nedelja (29. 6. – 5. 07.) – broj obolelih -17

– druga nedelja(6. 7. – 12.07.) – broj obolelih – 46

– treća nedelja (13. 7. – 19.07.) – broj obolelih – 69

– četvrta nedelja (20. 7. – 26.07.) – broj obolelih – 72

– peta nedelja (27.07. – 02.08.) – broj obolelih- 22

Takođe, najveći broj obolelih je u uzrastu od 30-64 godine – ukupno 144, a zatim sledi uzrast od 15-29 godina– njih je 69 i osobe starije od 65 godina – ukupno 58. Ukupno je umrlo 16 osoba kod kojih je potvrđena infekcija virusom COVID-19.

Ovog puta, sa sednice Saveta Okruga, pored poziva svim građanima da se i dalje striktno pridržavaju preporuka (posebno obaveza nošenja zaštitnih maski i držanje fizičke distance), i poštuju naredbe svojih lokalnih samouprava, skrenuta je pažnja građanima da ne zanemaruju blage tegobe koje mogu biti siptomi zarazne bolesti COVID- 19, da se obrate svom izabranom lekaru i imaju na umu da se infekcija i u takvim slučajevima širi. Takvim ponašanjem smanjiće se opasnost od širenja zaraze.

Policijska uprava u Zrenjaninu procenjuje da je bezbednosna situacija na području Okruga stabilna uz smanjenje kriminaliteta. Povećan je broj intervencija po pozivima građana koji se žale na okupljanja mladih na pojedinim lokacijama u gradu u kasnim večernjim časovima.

U privrednim subjektima u Okrugu epidemiološka situacija je takođe zadovoljavajuća. Poslodavci striktno poštuju zaštitne mere i svesni su rizika od širenja infekcije virusom korona među zaposlenima.

Što se tiče rada inspekcija u vezi nadzora u sprovođenju protivepidemioloških mera najviše je angažovana sanitarna inspekcija koja po nalogu Ministarstva zdravlja RS vrši ciljani redovan nadzor o primeni Instrukcije za rad poslodavaca u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID- 19 (kontrola kozmetičkih i frizerskih salona, teretana i fitnes klubova, predškolskih ustanova, školskih ustanova sa produženim boravkom, ugostiteljskih objekata, objekata za promet hrane i predmeta opšte upotrebe, prodavnica, marketa, tržnih centara).

Od 28. jula, kada je ova inspekcija počela sa sprovođenjem vanrednih ciljanih nadzora, uradila je ukupno 100 kontrola, zaključno sa 1. avgustom. Ove kontrole inspekcija je radila u pratnji komunalne milicije, kao združeni nadzor. Najviše uočenih nepravilnosti odnosilo na nenošenje zaštitnih maski. Uočeno je da zaposleni u ugostiteljskim objektima nisu nosili maske, iako je u pitanju zatvoreni prostor. Za sada su podnete 2 prekršajne prijave protiv poslodavca i odgovornog lica kod poslodavca. Osim nošenja zaštitnih maski, inspekcija je kontrolisala držanje fizičke distance i postavljene dezobarijere. Od 4. avgusta sanitarna inspekcija će ove kontrole vršiti i u popodnevnim i večernjim satima kao i vikendom.

Osim sanitarne, i inspekcija rada na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, kontroliše primenu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je stupio na snagu 11. 7. 2020. godine a počinje da se primenjuje od 10. 8. 2020. godine. U skladu sa Pravilnikom poslodavac je dužan da, za sva radna mesta u radnoj okolini, donese plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Poslodavac je dužan da plan primene mera, usled nastalih promena koje utiču na bezbedan i zdrav rad tokom trajanja epidemije usaglašava sa odlukama nadležnog organa. Do početka primene ovog pravilnika inspekcija samo ukazuje poslodavcima na obavezu izrade Plana primene mera, a nakon toga nepoštovanje će biti i sankcionisano.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana