ODRŽANA PRVA „VESELA BEGEJSKA REGATA“

0 674

ZA ZDRAVU I ČISTU VODU

– Osnovni cilj ove regate jeste da se skrene pažnja na Begej, jer je on godinama zagađen – kaže predsednik Organizacionog odbora manifestacije Igor Salak
U organizaciji nekoliko udruženja građana, protekle nedelje održana je prva po redu „Vesela begejska regata“ na kojoj je bilo preko 130 učesnika i 26 plovila. Regata je krenula od prevodnice, odnosno poznatog šlajza na Begejskom kanalu u Srpskom Itebeju, a završila u Žitištu. Predsednik organizacionog odbora Igor Salak, inače direktor JKSP „Ekos“, o ovoj uspeloj manifestaciji kaže:
– Osnovni cilj ove regate je bio da se skrene pažnja na Begej, jer je on godinama zagađen, a smatramo da bi trebalo da bude jedna od okosnica razvoja naše opštine. Naime, pored Begejskog kanala, u neposrednoj blizini je i tok Starog Begeja, koji je takođe zagađen, i namera je da se uz skretanje pažnje pokrene pitanje pročišćavanja ovih tokova. Želja je mnogih žitelja naše opštine da imamo zdravu i čistu vodu u oba vodotoka, a u toku su i izrade projekata na koje čekamo i odgovore, odnosno aplikacije od nadležnih pokrajinskih i republičkih organa, da nam pomognu u nastojanju da ovaj višedecenijski problem rešimo.

Jedan od učesnika bio je i predsednik Opštine Žitište Dragan Milenković, koji se vrlo rado odazvao pozivu za učešće u ovom zanimljivom putovanju.
– Svi dobro znamo da je ovo bila čista voda i da se koristila i za piće. Vodotok Begejskog kanala je bio plovan, a lađe su od Temišvara plovile do Zrenjanina i dalje. To znači da interes postoji i na rumunskoj strani. Imamo informaciju da su Rumuni veći deo vodotoka pročistili, pa je sada red i na nas. Naravno da je u pitanju širi interes i zbog toga očekujemo da se u projekat čišćenja i izmuljavanja Begeja uključi i naša država. Rekonstrukcijom Begejskog kanala višestruko će se unaprediti ovo područje, kako za uspostavljanje rečnog saobraćaja, tako i za razvoj nautičkog turizma, razvoj sportskog ribolova i drugih aktivnosti – rekao je Milenković.
Među učesnicima regate bila je i Nada Lazić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu čovekove okoline, koja je napomenula da je opšti interes da se stanje popravi, a evropski fondovi su spremni da učestvuju u finansiranju sanacije reka, ali je pre toga potrebno da se obezbedi dotok čiste i prečišćene vode, što podrazumeva i kvalitetne prečistače.
„Vesela begejska regata“ naišla je na veliki interes kod građana Srpskog i Novog Itebeja, Torka i Žitišta, gde su ih građani u masovnom broju pozdravljali, a značajan doprinos organizovanju dala je i Gradska uprava iz Zrenjanina, kao i kapetan Nikola Spaić iz Kleka, čiji je brod bio na čelu kolone. On je svojim višegodišnjim iskustvom pomagao i hrabrio ostale učesnike da istraju na ovom lepom i nezaboravnom putovanju.
Putovanje se završilo u žitištanskom Motelu, a na ručku su svi učesnici obećali da će se i naredne godine naći na Begejskoj regati uz nove sadržaje i nove saučesnike.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana