Opština Sečanj preduzela akciju sređivanja arhivske građe

801

Mesna zajednica Jaša Tomić protekle nedelje organizovala veoma zahtevan poduhvat. Arhivska građa koja je potiče još od 1896. godine sređena je i pripremljena za preuzimanje. Taj proces obuhvatao je registratorsko i hronološko sređivanje i evidenciju po brojevima na osnovu kojih je građa uvedena u u arhivsku knjigu.

- Prodaja jagoda -

Po rečima Željka Bajića, arhiviste Istorijskog arhiva iz Zrenjanina, službe koji je nadgledao ovaj posao, Opština Sečanj nije ranije sarađivala sa istorijskim arhivom: ”Ranijih godina Opština Sečanj nije mnogo marila za arhivsku građu. Međutim, ova godina donela je promene i ja sam izuzetno zadovoljan.”

Ovo je veliki korak. Naš sagovornik objašnjava značaj istorijskog arhiva i svrhu obrade arhivske građe:”Istorijski arhiv je ustanova kulture. Naši korisnici koji odluče da pišu knjigu ili monografiju na osnovu podataka koje sam sada preuzeo iz vaše opštine moći će da saznaju proverene informacije iz verodostojnih izvora.”

Sve je prisutnija digitalizacija i IT sektor u oblasti arhiviranja:” Sada se najviše napora ulaže u digitalizaciju. Iz elektronskih baza naši korisnici crpe građu, jer bi česta upotreba originalne građe uticala na njeno oštećenje i habanje. Zub vremena čini svoje i ne možete dokument iz 1800. godine dati svakome u ruke.” naveo je Bajić.

Lokalna samouprava ne planira da ovde stane. Arhivski materijal mesne zajednice Sutjeska je već obrađen, a građa iz Krajišnika je preuzeta i u skorijem periodu očekuje se njena obrada.

J.Č.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.