Opština Sečanj uskoro dobija Strategiju ruralnog razvoja

0 510

U Sečnju je održan radni sastanak tima za izradu Strategije ruralnog razvoja za ovu srednjobanatsku lokalnu samoupravu i poljoprivrednika sa aktivnim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Sastanku su prisustvovali i predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović i predsednik Skupštine, Arsen Plahin. Koordinator tima za implementaciju Strategije ruralnog razvoja prof. dr Vladan Pešić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu predočio je poljoprivrednicima mogućnosti konkurisanja za različite programe iz ove oblasti koje su raspisali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Program ruralnog razvoja Svetske banke, IPARD program ali i projekte UNP za zaštitu životne sredine i zelenu cirkularnu ekonomiju. Kancelarija za ruralni razvoj od sada će pružati svim poljoprivrednicima i poslovnim agrarnim sistemima neophodnu stručnu, savetodavnu i pravnu pomoć u pripremi dokumentacije za konkurisanje na aktuelne i buduće konkurse. Poljoprivrednici su najveće interesovanje pokazali za mere podrške u stočarstvu i ratarstvu za mala i srednja gazdinstva.
Predhodnih dana razgovori su vođeni i sa rukovodiocima srednjih i velikih poslovnih sistema koji su iskazali interesovanje za dalje unapređenje tehnoloških i inovativnih procesa u proizvodnji i preradi. Dva privredna subjekta žele da prošire postojeće kapacitete bioenergana, a za ove investicije potrebna su im dodatna sredstva podrške.
Inače, Strategija ruralnog razvoja je akcioni plan kojim su obuhvaćeni načini na koje će opština Sečanj zajedno sa ostalim činiocima u poljoprivredi i agrarnom turizmu razvijati postojeće kapacitete na realnim i održivim osnovama u narednih pet godina.
Izvor: Agro portal

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana