Osmadesetogodišnji Japanac osvojio Everest i oborio rekord

0 902

Osamdesetogodišnji Japanac stigao je u četvrtak na vrh Mont Everesta postavši tako najstarija osoba koja se popela na najvišu planetu na svetu. Bivši rekorder Nepalac Min Bahadur Šerčan (82) ponovo se penje na krov
everestJuičiro Miura i njegova grupa u kojoj je bio i njegov sin Guta, stigli su na vrh oko 9 sati po lokalnom vremenu, navodi se na sajtu Juičira Miure. Miura je tako, sa četiri godine, porazio prethodni rekord.

Miura možda neće, kako navodi AFP, držati tu titulu dugo jer se Nepalac Min Bahadur Šerčan, nekadašnji rekorder koji 20. juna puni 82 godine, vraća na planinu sa željom da osvoji vrh.

„Osećam se kao najsrećnija osoba na svetu“, rekao je Miura. „Nikada nisam bio iscrpljeniji ali i dalje mogu ovo da radim u 80. godini. Vidim Himalaje ispod i predivni su“, rekao je on u razgovoru preko satelitskog telefona sa svojom kancelarijom u Tokiju.
Njegova supruga Tomoko, 80, mu je kratko poručila: „Bilo bi ti doblje da ubrzo siđeš“.

„Ne znam da li sam srećna ili ne što imam supruga sa toliko snova. On je osoba koja radi sve šta poželi, bez obzira na to šta drugi kažu“, rekla je ona novinarima.

Miura je, kako prenose nepalski zvaničnici, već na putu nazad.

Ovo je Miurino treće osvajanje 8.848 metara visokog vrha. Prvi put je na vrh stigao 2003. a potom i 2008. Prethodni rekord najstarijeg osvajača Everesta držao je Šerčan koji je 2008. osvojio vrh sa 76 godina.

Miura, koji je prošle godine i početkom ove operisao srce, iskusni je avanturista koji je pažnju javnosti izazvao kada je postao prva osoba koja je skijama sišla sa Everesta. Njegov spust dokumentovan je na filmu iz 1975. „The Man Who Skied Down Everest“ koji je dobio Oskara kao najbolji dokumentarac.

Više od 3.000 ljudi se uspešno popelo na Everest ali planina redovno odnosi živote, a često i najiskusniji penjači postanu žrtve lošeg vremena.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana