Otvorena izložba „Danica Jovanović“

0 1.151

Izložba Danica Jovanović (1886–1914) autorke dr Jasne Jovanov, otvorena je sinoć u Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.
IF
Mnogobrojne goste su pozdravili direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub M. Marković, upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski i autorka izložbe dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Govoreći o postavci, oni su istakli značaj zajedničkog rada tri insistucije, kojim se prvi put beogradskoj publici otkriva opus jedne od IFnajznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Kako je istakla mr Tijana Palkovljević Bugarski, nakon tri decenije istraživanja, zahvaljujući dr Jasni Jovanov se potpunije sagledava opus Danice Jovanović, ali i ono što karakteriše vreme u kome je stvarala, dodajući da je ova izložba dobar primer saradnje ustanova kulture u misiji promocije srpske kulture i kulturnog nasleđa. Prema rečima autorke dr Jasne Jovanov, izložba smešta Danicu Jovanović u kontekst kada je stasavala, osvetljava okolnosti koje su formirale njen umetnički lik, ali i surove okolnosti početka Prvog svetskog rata kada je njen život prekinut streljanjem u podnožju Petrovaradinske tvrđave.IF
U cilju da se na što sveobuhvatniji način prikaže bogat umetnički rad Danice Jovanović, izložba obuhvata 75 radova iz muzejskih i privatnih kolekcija. Dokumentarni materijal u vidu reprodukovanih fotografija, lične prepiske, knjiga i bedekera dodatno doprinosi rasvetljavanju njenog života, a ambijentalna postavka upotpunjena je izlaganjem nošnji iz Etnografskog muzeja u Beogradu kojim se na poseban način akcentuje jedna od najčešćih tema u slikarstvu Danice Jovanović: seljanke i seljaci Srbije. Postavka je podeljena na tematske celine u njenom slikarstvu: od mrtvih priroda, preko slika stare Srbije, portreta, ratnih slika, prikaza jedrilica, sve do poslednje slike koja je ostala na njenom štafelaju: kopije Rubensove Otmice Leukipovih kćeri.
IFOtvaranju su prisustvovali Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja dr Dejan Ristić, kao i veliki broj zvanica iz sveta kulture, medija, umetnosti, te mnogobrojne kolege, stručnjaci i poznavaoci srpske moderne umetnosti i muzeologije.
Izložba Danica Jovanović (1886–1914), će biti otvorena do 20. septembra 2014. godine, a pratiće je raznovrstan program koji obuhvata dečije radionice (subotom od 11 do 13 časova), predavanja i filmske projekcije (subotom od 13 i 14 časova) i stručna vođenja kroz postavku četvrtkom od 17 časova. Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Subota, 23. avgust, 13.00 sati
Predavanje: Izložba posvećena Danici Jovanović kao izazov (Jasmina Jakšić Subić)
IF
Svaka izložba postavi pred kustose nove izazove, ali i nove odgovore. Na primeru postavke posvećene Danici Jovanović, o tome šta sve podrazumeva angažman kustosa izložbe, kako i zašto je finalno rešenje koje obuhvata 58 slika, crteže, etnološki i bogat dokumentarni materijal pred publikom, govoriće Jasmina Jakšić Subić, kustos izložbe.

Velika galerija Doma Vojske Srbije, Braće Jugovića 19, Beograd
Telefon: 011 3234 712
Radno vreme: 11 – 19 sati, nedeljom zatvoreno

Virtuelnu turu kroz izložbu „Danica Jovanović (1886-1914)“ možete pogledati ovde.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana