Ovo je zatvor iz raja

0 431

Ono što ga razlikuje zatvor „Bastoj“od svih ostalih je to što osuđenicu imaju svoju kuću, uživaju u ribolovu, ali i sauna
Norveški zatvor „Bastoj“ važi za „raj na zemlji“ među zatvorenicima. Udaljen je svega sat vremena od Osla, a nalazi se na ostrvu do kojeg se putuje trajektom. Ono što ga razlikuje od svih ostalih je to što osuđenicu imaju svoju kuću, uživaju u ribolovu, ali i sauni.

Osim što se za vreme toplog vremena sunčaju, zatvorenici se opuštaju u ribolovu, imaju teniske terene, ali i saunu. Svih 115 zatvorenika živi u udobnim drvenim kućicama, a svako ima svoj ključ pa može doći i otići kada želi. U zatvoru nema naoružanih stražara i ograde koji zatvorenicima dodatno otežavaju eventualni beg. Stanovnici ovog zatvora su kriminalnci osuđeni za trgovinu drogom, ali i silovanja i ubistva. Cilj ovog sistema je da se te ljude pokuša da promeni.

– Kakva je svrha kažnjavanja osim povratka ka primitivizmu – kaže šef zatvora Arne Kvernvik Nilsen.

I što je najzanimljivije, čini se da ovakav sistem zatvora daje dobre rezultate. Svega 20% kriminalaca, koji iskuse norveški zatvor, ponovno prekrše zakon kroz dve godine. Za zatvor „Bastoj“ taj procenat je još manji – 16%.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana