Planovi za izgradnju kuća u Jaši Tomiću

519

Nakon sastanka održanog u Izvršnom veću, na današnjoj pres-konferenciji članovi Kriznog štaba za odbranu od poplava obavestili su javnost o načinima za rešavanje stambenih problema meštana Jaše Tomić i Međa, čije kuće su srušene. Novinarima su o tome govorili republiški ministar za kapitalne investicije i predsednik republičkog Kriznog štaba za odbranu od poplava Velimir Ilić potpredsednik Kriznog štaba i član Izvršnog veća Vojvodine prof. dr Dragoslav Petrović član Kriznog štaba i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine dr Gabor Lodi i predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević.

Izgradnja novog naselja sa 97 kuća u Jaši Tomiću počeće naredne nedelje. Nove kuće će biti podignute na suvim područjima naselja, tako da neće biti potrebno čekati isušivanje i sanaciju terena – najavio je Velimir Ilić Ponudu su prihvatili članovi 69 domaćinstava. Biće zidana tri modela kuća, površine od 63 do 96 kvadratnih metara, sa odgovarajućom okućnicom. Prvo će početi izgradnja ulica novog naselja sa infrastrukturom, uz parcelisanje terena.
Ministar Velimir Ilić je rekao da će se koristiti građvinski materijal proizvođača sa ovog područja, a radove će takođe izvoditi građevinari iz postradalih opština. Kontrolu utrošenih para i materijala za gradnju obavljaće poseban tim, koji će formirati republička i pokrajinska vlada. Ilić je saopštio da je preduzeće „Simpo“ postradalima poklonilo 100 spavaćih soba, a da će „Sintelon“ opremati podove u novim kućama. Doprinos daju i proizvođači cementa i građevinskog materijala – „Toza Marković“, „Polet“ i drugi.

Prof. dr Dragoslav Petrović je rekao da se, nakon poslednjeg porasta vodostaja, očekuje trajno snižavanje nivoa vode u banatskim vodotocima. U Međi i Jaši Tomiću srušile su se 194 ku?će, a 211 je toliko oštećeno da se ne mogu obnoviti. Republička i pokrajinska vlada za pomoć poplavljenom području izdvojile su preko 150 miliona dinara, a na centralni račun za pomoć ugroženima do sada je uplaćeno preko 29 miliona dinara.
Potpredsednik Izvešnog veća dr Gabor Lodi izjavio je da u srednjem Banatu ne postoji opasnost od zaraznih bolesti i najavio da će stručna ekipa iz mađarske županije Čongrad pružiti kompletnu pomoć u asanaciji 80 hiljada kvadratnih metara.
Predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević zahvalio se na pomoći građanima poplavljenog područja koju su pružili Vojska SCG, republička i pokrajinska vlada. Iz Jaše Tomića evakuisano je 1.600 ljudi i zato je važno da se dogovori o trajnom rešavanju njihovih stambenih potreba što pre realizuju.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.