Plućna bolnica starački dom

0 602

Sa paviljona u selu Jaša Tomić, posle više od dve godine, nadležni skidaju katance. Vlada APV presekla – objektima nova namena, izdaju se u zakup na 10 godina

Početna cena zakupa 100 dinara po metru kvadratnom

JAŠA TOMIĆ – Katanci na poznatim bolničkim paviljonima u Jaši Tomiću, gde su lečeni ljude tokom tri veka, posle više od dve godine biće skinuti, a objekti će dobiti novu nemenu – za smeštaj odraslih i iznemoglih osoba.

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ iz Zrenjanina, decenijski korisnik jašatomićkih paviljona, po odluci Vlade APV i uz saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, upravo je raspisala oglas za njihovo izdavanje u zakup. Bolnica je bila primorana da u leto 2014. zatvori objekat, koji je bio zvaničan deo njenog odeljenja, uprukos protivljenju žitelja Jaše, koji ustanovu smatraju sinonimom mesta i značajnim istorijskim obeležjem.

Nije bio zanemarljiv ni ekonomski učinak, jer je ovde iz lokalne sredine stalno bilo zaposleno 20-30 ljudi. Posle katastrofalnih poplava 2005, međunarodne humanitarne organizacije donirale su više od 300.000 evra za obnovu oštećenih paviljona. Zato je u opštini Sečanj odluka o zatvaranju bolnice, kako paviljone nazivaju meštani, bila kao „grom iz vedra neba“. Ali, iz Zrenjanina su stigli ubedljivi argumenti.

Doduše, stavljanje katanaca isprva je obrazlagano kao privremena mera, dok se ne poprave prilike u zdravstvu. Međutim, ubrzo je svima bilo jasno da nema ekonomskog, ali ni profesionalnog opravdanja za nastavak rada ustanove. Ostala je bez lekara i sestara, ali i pacijenata. Oni malobrojni dnevno su prevovoženi u pedesetak kilometara udaljeni Zrenjanin radi analiza i snimanja.

Intenzivno se zatim tragalo za rešenjem, uz negodovanja iz Jaše i Sečnja i isticanje da je šteta da zgrade zvrje prazne. Prvi predlog bio je da se paviljoni preusmere za palijativnu negu, ali to nije imalo podršku nadležnih za zdravstvo.

– Dileme je nedavno presekla Vlada APV, u čijoj je javnoj svojini ustanova u Jaši. Odlučeno je da se prostorije izdaju u zakup radi pružanja usluga domskog smeštaja odraslih i iznemoglih osoba – kaže dr Svetlana Jovanović, direktorka SB „Dr Vasa Savić“.

U zakup (na deset godina) nude se tri paviljona, kuhinja i vešeraj, ukupne površine 1.164 kvadratnih metara. Početna cena zakupa je 100 dinara po kvadratnom metru, a onaj koji ponudi najbolje uslove, moći će pola kirije da uloži u adaptaciju objekata i njihovo privođenje novoj nameni. Oglas bi trebao da bude realizovan do kraja decembra, što bi omogućilo da se radovi izvedu već na početku građevinske sezone, a zatim da se u dom usele prvi stanari.

ZADOVOLjSTVO

U JAŠI pozdravljaju ovaj korak i zadovoljni su angažovanjem pokrajinske vlasti. Spaso Mladenovski, član saveta MZ, za „Novosti“ kaže da ima zainteresovanih biznismena iz mesta koji su spremni da produže tradiciju, vrate sjaj paviljonima i započnu pružanje usluge smeštaja za stare.

RADI OD 1896. GODINE

BOLNICA u Jaši podignuta je 1896. za vreme Austrougarske, u ataru tik uz rumunsku granicu, kao sanatorijum za psihičke bolesnike i obolele od trahoma. Posle Drugog svetskog rata specijalizovana je za lečenje pluća, a u sastavu zrenjaninske bolnice je od 1968. Čist vazduh i čuvena banatska košava ovde svima pomažu da iscele rane. U budućem domu svakako će svoj mir pronaći stari i iznemogli.

Sl. PAŠIĆ – Večernje novosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana