Počela je kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u opštini Sečanj

0 1.200

Ravnopravnost žena i muškaraca je sastavni deo zakonodavnog sistema Republike Srbije. Država jemči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih , mogućnosti, ali realni pokazatelji ukazuju da jednaka prava ne moraju nužno da znače i jednak položaj, te da su žene još uvek u nejednakom položaju u odnosu na muškarce. Potrebne su mere da se njihov položaj izjednači i uravnoteži.
Svake godine od 25. novembra do 10. decembra, obeležava se “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ . U pitanju je globalna svetska kampanja koju obeležava preko 100 država sveta.
Kampanja počinje 25. novembra, međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, međunarodnim danom ljudskih prava. Kampanja 16. Dana obuhvata 5 važnih međunarodnih datuma koje povezuju žene, nasilje i ljudska prava:
25. novembar, međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar, svetski dan borbe protiv aids-a 3. decembar, međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar, godišnjica montrealskog masakra I 10. decembar, međunarodni dan ljudskih prava.
Opština sečanj se pridružila ovoj akciji, čiji je glavni cilj podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama. Komisija za rodnu ravnopravnost aktivno učestuje u kampanji već pet godina.
-“Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Sečanj, potpisala je, a Skupština opštine usvojila sva važna strateška dokumenta vezana za ovu materiju. Aktivno je učestovala u akcijama republičke i pokrajinske skupštine i radila projekte i tribine na temu “Zaštita žena od nasilja i zaštita reproduktivnog zdravlja. Članice komisije su kao svoju ličnu misiju shvatile značaj širenja novih saznanja, svakodnevno delovanje u okruženju, jer smatramo da je najbitnije probuditi svest o ravnopravnosti i ukazati ugroženima da postoje načini i mehanizmi za ostvarivanje i zaštitu njihovih prava. Za sve aktivnosti u okviru kampanje zaslužne su Dragana Marton, Dragana Čorlija, Ljiljana Kitić, Olivera Gabona članice Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Sečanj” izjavila je Biljana Savović predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Sečanj.
Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođenja nasilja nad ženama.

U okviru kampanje 6. decembra u Domu kulture u Sečnju održaće se pozorišna predstava „Voli me do kraja„ sa početkom u 19 časova.
Ulaz Slobodan!

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana