Podizanje Doma kulture u Jaša Tomiću

1 9.296

1950. godine, grupa velikih ljubitelja pozorišta pokreće inicijativu za podizanje zgrade Doma kulture u Jaša Tomiću.
Pokretači ove inicijative bili su: Nedeljko Nikolin – Bata, učitelj i direktor škole učenika u privredi, Jovan Vojnović – Bata, učitelj, direktor osnovne škole, petar lauš, direktor filijale narodne banke u Jaša Tomiću i Živa Vujin, sekretar mesnog komiteta sa drugim entuzijastima izlaze pred građane sa predlogom za izgradnju doma kulture. Predlog je zbor sa oduševljenjem prihvatio, kao i obavezu da svaki punoletni građanin dobrovoljnim radom da lični doprinos izgradnji doma kulture. Kako nije bilo novca dobrovoljnim radom je ispečena cigla i izgrađeni temelji.
Zgradu je projektovao zagrebački arehitekta Deželić. Po projektu zgrada je imala oblik jajeta, a tada je u Evropi bilo samo pet takvih sala. Kada su temelji bili završeni, pozvana je stručna komisija iz Novog Sada, koja je, veoma zadovoljna izvršenim poslovima, predložila pokrajinskoj vladi da odobri potrebna sredstva za završetak doma. Zgrada je završena 1955. godine, a pozorišnu sezonu je otvorilo Jugoslovensko dramsko pozorište komedijom “Rođaka Sonja”.
Prelepa sala Doma kulture širom je otvorila vrata i pozorištima sa strane: Narodno pozorište “Toša Jovanović” je ovde imalo svoju drugu scenu, gde je prvi put izvodilo svoje premijere van Zrenjanina. Mesečno su davane dve predstave. Pored ovog gostovalo je Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa operom i baletom, kao i Jugoslovensko dramsko pozorište sa Molijerovim “Učenim ženama”.

Milan Đukanov, istoričar

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
  1. Aleksandra komentariše

    Jaša Tomić, prelepo mesto, danas dosta devastirano. Šteta!
    Inače, tekstovi su vam veoma poučni i hvala što čuvate kulturnu istoriju našeg Banata.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana