Podizanje penzija uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave

0 1.991

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.
Počevši od utorka, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu da to urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije. Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metra i nakon dostave penzije dezinfikujte ruke.
Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.
Banke će takođe i samostalno kontaktirati sa ovim korisnicima putem kontakt centra ili SMS porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.
Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.
Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom.
Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.
Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu je predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Punomoćje za podizanje sredstava

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana