Pomor ptica kod Sutjeske: Pronađena 64 leša zaštićenih vrsta!

0 678

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo da su u nedelju na obalnom pojasu Tamiša kod Sutjeske, pronađena 64 leša divljih ptica.
U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole, pronađena su 34 leša strogo zaštićenog mišara i 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje. Pronađeno je i sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje i dva leša lovostajem zaštićenog velikog vranca.
– Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama, osnovano sumnjamo da su ubijene – kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.
On napominje da se na području na kome su pronađeni leševi i ostaci leševa ptica nalazi i gnezda belorepana, mišara, kao i par crnih žuna. Sve su to strogo zaštićene vrste.
Potrebno je da se pregleda teren, sakupe leševi i ostaci leševa ptica i dostave nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća. Kako je ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuje se hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih za ovaj nezapamćen pomor.
Naneta i neprocenjiva šteta poljoprivredi
– Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji. Mogle su da dođu iz raznih evropskih država. Republika Srbija se kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno selica. Stoga ovakvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Prema njegovim rečima, naneta je i neprocenjiva šteta poljoprivredi. Naime, mišari su poznati kao prirodni saborci protiv prenamnoženja glodara na našim oranicama.
– Bez njih će se miševi i volunarice prenamnožiti. Naši paori će biti prinuđeni da kupuju i koriste nove količine otrova na njivama, istovremeno ugrožavajući bezbednost hrane, voda, ljudi i divljih životinja – pojašnjava Knežević.
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Izvor: Zrenjaninski

Istraživanjem naše redakcije saznali smo da su neki od ovih leševa ptica u ovom delu Tamiša viđeni još pre mesec dana. Postoji mogućnost da je leševe ptica Tamiš doneo i sa drugih lokacija kao i leševe drugih životinja koje su tu pronađene. Tek nakon istrage će biti utvrđen tačan razlog njihovog uginuća.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana