Populaciona politika je prioritet

967

Opština Sečanj u maju ove godine odazvala se javnom pozivu Ministarstva bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku. Od 88 opština koje su konkurisale 16 je ostvarilo pravo na bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike. Komisija za populacionu politiku opštine Sečanj podnela je zahtev za 8 mera, od toga su tri odobrene:

  1. Poboljšanje rada predškolske ustanove i uvođenje novih oblika rada – jasleni uzrast;
  2. Izrada edukativnog materijala namenjena adolescentima u cilju očuvanja njihovog reproduktivnog zdravlja;
  3. povećanje broja pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje van prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Koordinator realizacije projekta je Nataša Rađenović. U razgovoru sa njom saznali smo da je prva mera uvođenje jaslica značajna novina, jer od 1994. godine kada je osnovana predškolska ustanova nije bilo nikakvih izmena u radu.

U okviru mera promocije reproduktivnog zdravlja adolescenata održana su predavanja kojima su prisustvovali učenci 7. i 8. razreda osnovnih škola i svih razreda srednje škole.

„Trećoj meri smo posvetili posebnu pažnju. Šest parova sa područja naše opštine uključili smo u program vantelesne oplodnje.“ rekla je koordinatorka projekta.

Ovog petka, 17. novembra učenici su u Domu kulture u Sečnju prisustvovali predavanju koje se sastojalo iz tri dela. Prvi segment za koji je bila zadužena učiteljica Gordana Mićić bio je posvećen bolestima zavisnosti koje su u savremenom svetu prisutne i sve učestalije. Predavači su govorili o fenomenu vizuelnog zagađenja i lošem uticaju medija kom smo izloženi. Usledila je autorska predstava „Put droge“. Tekst za ovu veoma poučnu dramatizaciju čiji je cilj da nam skrene pažnju na opasnosti koje konzumacija droge nosi sa sobom napisao je Milutin Mićić. Režijom se pozabavila Vesna Varićak. Treća aktivnost je bila tribina „Kako zaštititi dete od negativnog uticaja društva“.

Poruka kojom je završena ova jednočasovna edukacija i kojom su ispraćeni posetioci glasi: „Od tebe sve zavisi, odaberi radost života!“

Nataša Rađenović se obratila prisutnima uz reči zahvalnosti: „Ovde smo se okupili povodom projekta bespovratnih sredstava za sprovođenje mera populacione politike. Zahvaljujem se direktorima osnovnih škola i srednje škole, što su se odazvali pozivu Komisije za populacionu politiku opštine Sečanj i pozdravila bih učenike što su se okupili u ovolikom broju.“

Ulaganje u populacionu politiku je dugoročna investicija u budućnost. Pohvalno je angažovanje naše opštine u vidi podnošenja zahteva na konkursima koje raspisuje Ministarstvo. Trud koji se ulaže u realizaciju projekta je veliki i nesumnjivo će doneti rezultate od kojih će naša zajednica imati mnogo koristi.

J.Č.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.