POSLE SEDAM GODINA OBNOVLJENA URUŠENA CRKVA

0 1.443

KONAK – Nakon sedam godina, otkako se srušio toranj sa zvonikom sa Pravoslavne crkve Svetog Save u Konaku, u opštini Sečanj, ovaj verski objekat je konačno rekonstruisan.

Crkva-KonakNe samo da je toranj vraćen na mesto na kojem se nalazio, nego je uređena i unutrašnjost crkve. I sve to zahvaljujući sredstvima sečanjske opštine i Mesne zajednice Konak, ali i donacijama meštana i dobrotvora, koji su pomoć davali u građevinskom materijalu.

– Od lokalne samouprave smo za izgradnju tornja dobili oko milion dinara, Mesna zajednica je izdvojila još 150.000, a Pokrajina 100.000 dinara. Radovi su trajali tokom prošle godine, sada se samo finalizuju, i crkvi je konačno vraćen izgled kakav je nekada imala – kaže za portal “Zrenjaninski” zamenik predsednika Saveta MZ Konak Zoran Kapor.

Toranj sa zvonikom, visok 27 metara, srušio se 22. oktobra 2009. godine, u popodnevnim satima, a deo crkvene građevine pao je na regionalni put Zrenjanin – Vršac, koji prolazi kroz centar ovog sela udaljenog od Sečnja 15 kilometara. Kolovoz je zbog toga jedno vreme bio zakrčen a, srećom, u tom momentu nikoga nije bilo na putu i trotoaru, pa nije bilo povređenih. Pošto su strahovali da im neko ne pokrade ikone u crkvi, sa koje je srušen i zid, meštani Konaka su se organizovali da ih pre mraka sklone na sigurno mesto. Inače, crkva Svetog Save u Konaku, koji ima oko 1.000 ljudi, sagrađena je još 1758. godine.

– Ovde je mešovito stanovništvo, čiju polovinu čine žitelji pravoslavne veroispovesti, a kao i u svakom selu, uglavnom se radi o staračkim domaćinstvima. Stariji meštani odavno gaje naviku da odlaze u crkvu, mada kod nas nisu u mogućnosti to redovno da čine, jer verski objekat nije otvoren svakog dana. Razlog je taj što selo nema svog sveštenika, već nam dolazi pop iz Hajdučice – objašnjava Kapor.

Autor: ZRENJANINSKI

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana