Poslednji trenutak za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta

0 626

U prisustvu predstavnika više od 190 zemalja u Japanu je u ponedeljak počela konferencija UN posvećena opstanku biljnih i životinjskih vrsta i ekosistema ugroženih zagađenjem, eksploatacijom i ugrožavanjem staništa. Konvencija UN o biološkoj raznovrsnosti
Dvonedeljni razgovori na Konvenciji UN o biološkoj raznovrsnosti suočavaju se, napominje AP, s nekim od podela na bogate i siromašne koje su ugrozile i pregovore o klimatskim promenama. Naučnici upozoravaju da ako se ne bude činilo više na zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, brzina nestanka će postati dramatičan, a međusobno tesno isprepletan svet prirode biće oštećen, sa vrlo teškim posledicama.

Ukoliko jedan deo složene mreže živih organizama nestane, na primer pčele, koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju, a njihov broj opada, ceo sistem može da propadne, upozoravaju naučnici. Na 10. zasedanju konvencije u Nagoji, oko 270 kilometara zapadno od Tokija, okupilo se 15.000 učesnika, koji će pokušati da usaglase 20 merljivih ciljeva za narednu deceniju, kako bi da uspore ili zaustave ove trendove.

„Trenutak za delovanje je sada, a mesto za delovanje je ovde“, rekao je izvršni sekretar konvencije, ustanovljene 1992. godine Ahmed Đoglaf.

Načinom kojim živimo sve brže uništavamo život oko sebe, upozorio je Aćim Stener, direktor programa UN-a za zaštitu životne okoline. On je dodao da ukoliko se nastavi ovim tempom sa zagađenjem da bi u idućih desetak godina mogle da izumru mnoge biljne i životnjske vrste.

Ujednjene nacije podsećaju da svet nije uspeo da dođe do cilja, postavljenog 2002. godine – da 2010. bude Međunaroda godina biološke raznolikosti. Biolozi upozoravaju da neke vrste nestaju sa lica zemlje i do 1.000 puta brže od nego što je to njihov previđeni prirodni ciklus. Izumiranje preti petini svetskih biljnih vrsta i kopnenih životinja a to se odnosi i na trećinu vrsta slatkovodnih riba.

Ukoliko se ne preduzmu koraci kako bi se preokrenuo trend gubitaka biološke raznolikosti, naučnici upozoravaju da će prirodna staništa biti smanjivanja i na kraju uništena, što će dovesti do nedostatka čiste vode, kiseonika i ekstremnih vremenskih prilika.
e-Novine – Photo: EPA

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana