Postavljena nova bista dr Stanislavu Bukurovu u Jarkovcu

0 2.444

Danas je postavljena nova spomen bista, zaslužnom jarkovčaninu, dr Stanislavu Bukurovu čije ime nosi trg i ambulanta u Jarkovcu.

Bukurov je rođen je 1905. godine i pripadao je prvim generacijama tek osnovanog medicinskog fakulteta u Beogradu. Još kao student, oduševljen hirurgijom radio je na institutu za primenjenu anatomiju, da bi po završetku studija započeo svoju karijeru na hirurškoj klinici.

Bio je član francuske akademije, udruženja francuskih hirurga, internacionalnog hirurškog društva, društva pariskih hirurga balkanske medicinske unije, srpske akademije nauka, šef katedre hirurga. Za svoj hirurški, pedagoški i naučni rad dobio je veliki broj priznanja. Dobitnik oktobarske nagrade grada Beograda i ordenom zasluge za narod…

Tako je Jarkovac izgubio izuzetnu ličnost kada se 1985 godine svetao lik omiljenog čoveka ugasio u Beogradu. Sahranjen je u Jarkovcu.

Spomen bista je postavljena 1988. godine, ali je pre 10 i više godina ukradena.

Lokalna samouprava imala je sluha i poštovanja i bista dr Stanislavu Bukurovu je ponovo postavljena. Današnjem postavljenju nove biste prisustvovao je profesor na akademiji, Nenad Vacić iz Beograda autor nove biste sa suprugom Gordanom.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana