Potamišje kao park prirode

0 987

Na osnovu predloženih spoljnih granica Parka, gradu Zrenjaninu pripada 32 odsto teritorije budućeg zaštićenog područja, tj. 6.269 hektara i to u katastarskim opštinama Čenta, Farkaždin, Orlovat, Botoš, Banatski Despotovac i Tomaševac
Zbog pristupačnosti ovog područja, razvijene putne mreže i blizine naših najvećih gradova, pre svih Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, obale Tamiša privlače mnogobrojne rekreativce. Stručnjaci upozoravaju da ovo područje bogato florom i faunom ne uživa nijedan status zaštite. Zbog toga predlažu da Potamišje postane zaštićeni park prirode.
Na prirodne vrednosti, statusne parametre i konceptu zaštite nedavno su u Zrenjaninu ukazali stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Novi Sad i JP „Rezervati prirode“. Upravo se završava studija kojom se predviđaju oblici zaštite ovog područja.
Pokrajinski zavod je još pre tri godine pokrenuo postupak vrednovanja prirodnih vrednosti i taj posao je pri kraju. Na osnovu predloženih spoljnih granica Parka, gradu pripada 32 odsto teritorije budućeg zaštićenog područja, tj. 6.269 hektara, i to u katastarskim opštinama Čenta, Farkaždin, Orlovat, Botoš, Banatski Despotovac i Tomaševac.– Reka Tamiš je velika i snažna prekogranična reka, koja spaja Srbiju i Rumuniju, jedna je od dužih pritoka Dunava, čiji tok iznosi 241 kilometar u Rumuniji i 118 kilometara u Srbiji.
Takođe, Tamiški bazen pokriva površinu od 13.085 kvadratnih kilometara i u Banatu prolazi kroz područja pet gradova i opština: Sečanj, Zrenjanin, Kovačica, Opovo i Pančevo. Može biti nepovoljna okolnost da Tamiš protiče kroz opštine koje su klasifikovane kao nedovoljno ekonomski razvijene, ali to može da bude i prednost kod očuvanja prirodnih resursa.
Ovde je reč o pretežno ruralnom i poljoprivrednom području, sa tipičnih 19 vojvođanskih sela koja imaju tradicionalnu panonsku arhitekturu i u njima je poljoprivreda dominantan sektor – kaže Marko Tucakov, koordinator ideje i plana da se zaštite reka Tamiš i njeno okruženje.
Prema njegovim rečima, osnovne odlike i vrednosti ovog područja su prostrani poplavni pašnjaci i livade, kontinentalne slatine, poluintenzivni šaranski ribnjaci, bare i mrtvaje sa vodenom vegetacijom, tradicionalno obrađivani i ruralni mozaici, aluvijalne šume i plantaže mekih lišćara, a sve to pogoduje ptičjem svetu.
Tamiš je kvalifikovan kao međunarodni ekološki koridor, Prostornim planom Srbije predviđeno je da se ovo područje proglasi zaštićenim, a zaštita bi, upisom na ramsarsku listu, kao područje koje je zbog obilja vode posebno pogodno za stanište raznih vrsta ptica, u potpunosti dobilo međunarodni karakter.
Đ. Đukić

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.