„Повратак коренима – пут у бољу будућност“

0 686

jordovicПројекат „Повратак кренима – пут у бољу будућност“ инициран од стране стручног штаба репрезентације Србије, а под директном координацијом човека задуженог за стручни рад РСС-а, Владана Јордовића, изазвао је велику пажњу домаће рукометне јавности. У намери да најталентованија деца увек нађу пут ка репрезентативним селекцијама, а да се пропусти сведу на минимум, на нивоу читаве државе кренуло се са праћењем и радом са даровитим рукометашима у три генерације:

Желели смо да искористимо нека најбоља искуства из старе државе када је селекција и опредељивање играча за рукомет, која смо прилагодили садашњем тренутку и ситуацији у којој живимо. Пројекат је тако конципиран да је Србија подељана у 12 региона. Региони су формирани тако да у односу на центре региона – којих има један или два, деца из најудаљенијих тачака не путују више од 50,60 километара. Тиме материјални аспект сводимо на најмању могућу меру. У сваком региону постоји инструктор, чији је задатак да најталентованију децу прати и окупља. Циљ је да имамо у сваком региону три играча на свакој позицији – укупно 21 или на нивоу Србије – 256 дечака – каже координатор рада РСС, Владан Јордовић и додаје:

То је минимум, а може их бити и више. Желимо да формирамо јединствену базу података, да у сваком тренутку знамо шта је са децом, како тренирају, кога имамо на одређеној позицији. Касније ћемо кроз базуу једноставних тестова скочности и брзине, доћи до информација о томе из ког региона нам долазе највиша деца, најбржа, а одакле, рецимо, имамо највише леворуких играча.

Инструктори у регионима имају одређени план рада…
По једном унифицираном моделу рада, утичемо на квалитет и избор играча. Систем рада је конципиран тако да 2-3 пута месечно окупимо ту децу, недељом и понедељком, тако да то не ремети школу и систем такмичења. Тренутно окупљамо три генерације – 1996, 1998 и 2000. Нагласак рада инструктора је на индивидуалној техници играча. Тренинге ће пратити и утакмице између региона, а циљ нам је да касније укрупњавањем створимо четири селекције по регионалном принципу – које ће играти турнире, са којих би се деца регрутовала за репрезентацију. На тај начин деца се боља и квалитетнија враћају у свој клуб, радимо на популаризацији рукомета, привлачимо мале средине ка процесу селектирања и практично не постоји шанса да некога испустимо, а да има потенцијал.

БЕСПЛАТАН СИСТЕМ ТАКМИЧЕЊА
Паралелно са овим градимо један бесплатан систем такмичења, као допуну редовном систему такмичења млађих категорија, где средине које немају целе генерације, односно по пар играча у генерацији, могу да удруже играче, тако да дечаци из неколико клубова уз ђачке књижице формирају тимове за та регионална такмичења. Суђење било бесплатно, а улоге делегата би преузимали неки од тренера. Могло би се играти и на бетону, за средине које немају услове, а такмичење не би имало резултатски значај.

Ефекти могу бити само позитивни…
На тај начин утичемо да деца остану у тренажном процесу, да их не губимо. Одзив је фантастичан, нарочито из малих средина. Људи су одушевљени, јер коначно неко обраћа пажњу на децу из четвртог и петог ранга. Можда та деца немају потенцијал да постану врхунски играчи, али ће уз овај систем окупљања и рада подићи свој индивидуални квалитет и мотивисаност за бављење рукометом – закључио је Јордовић.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana