Predsednik Meljanac uručio nagrade zaslužnim građanima opštine Sečanj

0 2.731

Danas, 30. septembra 2022. godine u domu kulture u Sečnju održana svečana sednica Skupštine opštine Sečanj na kojoj je predsednik Nebojša Meljanac uručio nagrade zaslužnim građanima. Na svečanoj sednici i dodeli nagrada prisustvovao i Predrag Rađenović načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga. Komisija za dodeljivanje „NAGRADE OPŠTINE SEČANJ“, na sednici održanoj dana 28. 9. 2022. godine, razmotrila je predloge za dodelu i u vezi istih donela je Odluku da se „NAGRADA OPŠTINE SEČANJ“ za 2022. godinu za ostvarene istaknute rezultate, koji su od interesa za opštinu Sečanj i njen razvoj, dodeljuje:

Janku Bratiću, iz Sečnja
Janko Bratić iz Sečnja od rane mladosti je jedan od promotera sporta i kulture u našoj opštini. Dovoljno bi bilo samo navesti da je bio aktivni član FK Bilećanina više od 50 godina, a u upravi kluba 35 godina; tokom svoje dugogodišnje karijere ispratio je 10 generacija omladinaca i osam generacija seniora u svom klubu. Bio je i učesnik na 66 seminara Fudbalskog saveza Vojvodine.
Ali to nije sve; Janko Bratić, legendarni Sprečo, jednako je aktivan i u kulturi; još pre bezmalo pet decenija otpočeo je u KUD-u „Vlado Tomanović“ da nastupa kao izvođač izvorne hercegovačke pesme, što čini i danas kao član izvorne pevačke grupe „Ercegovina“. Učitelj fudbala sada mladima prenosi i umeće ganganja; u obe oblasti publika ga je zapamtila. I zato nije čudno što gotovo da nema mesta u Vojvodini u kome vas neće zapitati, kada čuju da ste iz Sečnja: Poznajete li Spreča?!

Ekološkom udruženju OZON Sečanj
Ekološko udruženje OZON Sečanj, jedino je ekološko udruženje iz oblasti ekologije na području naše opštine, koje je 2008. godine oformio i otada ga uspešno vodi Dragan Novčić Gašo; od registrovanja Udruženja do danas njegovi članovi su se pokazali kao istinski zaštitnici prirode i čuvari životne sredine.
Ovogodišnje aktivnosti ovog neprofitnog, nestranačkog i nevladinog udruženja obuhvatale su širok spektar delovanja u oblasti ekologije, aktivno učešće u akciji izbora najlepše i najuređenije dvorišne bašte na području opštine Sečanj, zatim na uređenju „Mamuza“, jedinog registrovanog kupališta na Tamišu, na održavanju spomenika kulture, na otkrivanju i registrovanju divljih deponija i smetlišta, kao i niz drugih akcija na zaštiti životne sredine. Posebna pažnja posvećena je edukaciji mladih. Mora se istaći da Dragan Novčić kao predsednik neumorno inicira i osmišljava celokupno delovanje ovog Udruženja, koje zaslužuje širu pažnju i podršku.

Udruženju žena „Banatsko jagnje“ Boka
Bokinsko Udruženje žena „Banatsko jagnje“ počelo je tako što je pre šest godina osnovano s idejom da vunu, kao prirodni materijal koji se inače baca, vrati u upotrebu, obrađujući je na tradicionalan način, počev od ispiranja u Tamišu. Vredne članice su najpre za svaku bebu koja se u njihovom selu rodi izrađivale vunene jorgane i štrikale džempere i čarape; od prošle godine akciju darivanja su proširile i na druga sela, i do sada su obuhvatile i bebe iz Krajišnika i Jarkovca, Takođe su otpočele i akciju pletenja i poklanjanja prsluka monasima u našim manastirima. Osnovale su i Savez udruženja žena, zajedno sa četiri udruženja iz Zrenjanina i Kikinde: one su brendirale svoje proizvode od vune i sireve od dunja. Jednom reči, ovo Udruženje se, sada već kontinuirano i uspešno, bavi očuvanjem tradicije i starih zanata kao dela narodne kulture.

Marici Meljanac, profesorici razredne nastave iz Sutjeske
Marica Meljanac, profesorica razredne nastave iz Sutjeske, spada u red onih prosvetnih radnika koji su potpunosti predani svom pozivu. Učestvovala je u brojnim međunarodnim projektima i aktivnostima, čime je doprinela da se sutješčanska škola digitalno opremi. Bila je predstavnik škole na mnogim festivalima, a zajedno sa roditeljima održala je više raznih radionica u cilju njihove edukacije. U kolektivu je pokretač mnoštva akcija, svoje poslove obavlja motivisano i sa njoj svojstvenom lakoćom, a među kolegama je izuzetno omiljena zbog svog osmeha i vedre prirode. Marica poštuje tradiciju Sutjeske i učestvuje u kulturnim manifestacijama koje se odvijaju i na srpskom i na rumunskom jeziku. Na svim takmičenjima, seminarima, susretima, gde se pojavi sa svojim učenicima ili i sama kao učesnik, Marica Meljanac i Sutjesku i našu opštinu dostojno reprezentuje.

Primarijusu dr Tomislavu Mladenoviću, iz Jaše Tomića
Primarijus dr Tomislav Mladenović, iako nije rodom iz Jaše Tomića odrastao je u ovom mestu i ostao mu privržen. Svoju naklonost prema ljudima s našeg područja pokazao je bezbroj puta, a Jašu nije zapostavio ni kao visokorangirani stručnjak na VMA, ni kao načelnik Klinike. Štaviše, godinama je dovodio fudbalsku ekipu „Akademaca VMA“, sastavljenu od svojih kolega, najuglednijih lekara, na prijateljsku utakmicu sa jašinskim Radničkim; u toku prethodne dve godine je i predsednik Upravnog odbora FK Radnički 1911.
I posle penzionisanja doktor Tomislav Mladenović je nastavio da pomaže kako Jašatomićanima tako i stanovnicima čitave naše opštine: u seoskoj ambulanti povremeno obavlja besplatne preglede, savetovanja i lečenje naših građana. Ne treba ni naglašavati koliko je doktor Toma omiljen u Jaši ali i u čitavoj opštini, i kao vrhunski lekar, i kao čovek, uvek spreman da svakome ukaže pažnju.

Dragutinu Bogdanovu, iz Jaše Tomića
Dragutin Bogdanov, iz Jaše Tomića, je čovek iz čijih aktivnosti se posebno mora izdvojiti ona humanitarna: on je dugogodišnji aktivista Crvenog krsta, i dobrovoljni davalac krvi. Ako se navede da je Dragutin dao krv 88 puta, i tako doprineo da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, predočen je podatak koji najbolje predstavlja ovog humanog čoveka – lokalna samouprava mu se odužuje ovim priznanjem.

Zdravki Kapor iz Sečnja
Stručni saradnik Zdravka Kapor iz Sečnja, psiholog u mesnoj OŠ „Aleksa Šantić“, odlikuje se time što marljivo, savesno i veoma uspešno radi na planiranju, organizaciji i realizaciji vaspitno-obrazovnog procesa. I kao što je izuzetna podrška učenicima, u radu sa roditeljima i osobljem škole ispoljava visok nivo svih načela svoje struke. Kroz psihološku procenu Zdravka Kapor prepoznaje individualne potrebe učenika, a kroz radionice provodi programe prevencije neželjenih oblika ponašanja, razvijanja kreativnosti i socijalnih veština dece. Treba istaći da je pokazala suptilno reagovanje u kriznim situacijama, prilikom kakvog vida nasilja ili traumatskog događaja u porodici učenika. Ona prepoznaje emotivne teškoće deteta, prati i pomaže njegov razvoj ličnosti. Zdravka Kapor doprinosi unapređivanju škole u kojoj radi, kao jedan od dragocenih činilaca vaspitno-obrazovnog procesa u njoj.

Iliji Živkovu, iz Jarkovca
Ilija Živkov iz Jarkovca je jedan od onih kojima je sticaj okolnosti dodelio da vojni rok služe i patriotizam potvrđuju u najtežim, ratnim uslovima; on je bio borac na Košarama, gde je preživeo i ranjavanje. Po povratku iz vojske radio je u mašinskoj radionici jarkovačke PP „Ekonomija“, ali se, posle rata. suočio i sa mukama tranzicije: nakon prodaje preduzeća ostao je bez posla. Boreći se i dalje za egzistenciju, Živkov otvara trgovinsku radnju; i sada svoj patriotizam iskazuje i kao sponzor Mesne zajednice Jarkovac.

Slađani Kravarušić, iz Sečnja
Slađana Kravarušić, iz Sečnja, profesorica je fizičkog vaspitanja u osnovnim školama u Sečnju i u Jarkovcu. U školama organizuje sekcije fudbala i odbojke, i đake vodi na školska takmičenjima u svim sportovima, a našla je i način da decu animira i u vannastavnim aktivnostima; prošle godine otvorila je školicu sporta za uzrast od treće do osme godine, u koju je okupila pedesetoro dece iz cele opštine. Ove godine program je proširila i na starije uzraste.
Još jedno Slađanino sportsko angažovanje predstavlja vođenje škole rukometa RK Hercegovina; priprema ekipe devojčica i dečaka do 14 godina za aktivno takmičenje u ligi mlađih kategorija Vojvodine. Veliki doprinos daje i organizaciji seoskih igara opštine Sečanj tokom proteklih 10 godina. Slađana je i jedini rukometni delegat iz naše opštine u Prvoj ligi Vojvodine; sve u svemu, ona neprekidno potvrđuje svoju posvećenost sportu i trenerskom pozivu, pre svega kroz rad sa mladima.

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana