Program „Moja prva plataˮ

0 909

Započela je realizacija trećeg ciklusa programa „Moja prva plataˮ. Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za ovaj program, te je od 22. avgusta na portalu www.mojaprvaplata.gov.rs poslodavcima omogućeno da objavljuju konkretne radne pozicije sa opisom poslova i na taj način apliciraju na program. Mogu da učestvuju svi privredni subjekti – preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika pravna lica, i javni sektor. Rok je 22. septembar, kada se završava prva faza programa. Osposobljavanje za rad u kompanijama će se realizovati po utvrđenom programu, uz podršku i nadzor mentora.
Program „Moja prva plataˮ mladima bez radnog iskustva omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, i na taj način steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.
Cilj je da praktično osposobljavanje mladih poveća njihovu zapošljivost odnosno zapošljavanje, a za privredu je to jedan od načina da se prevaziđe problem sa nedostatkom određenih kadrova.
U Srednjobanatskom okrugu u prvom ciklusu ovog programa, 2020.g, zaključen je 121 ugovor sa 84 poslodavca, a angažovano je 121 lice sa evidencije nezaposlenih. Pozicije na kojima su tada lica angažovana u kompanijama bile su različite, npr: administrativni radnik, knjigovođa, medicinska sestra-vaspitač, monter, optičar, elektromehaničar, limar, mehaničar za poljoprivredne mašine, veterinarski tehničar, kuvar, konobar, prodavac, montažer grafičkog materijala, montažer video-materijala, fizioterapeut, radni terapeut, programer, IT-inženjer, Web dizajner, pravnik, vaspitač, inženjer zaštite životne sredine, inženjer geodezije, mašinski inženjer, menadžer, itd. Po završetku prvog ciklusa programa, u našem okrugu, 37 mladih se zaposlilo u istoj kompaniji u kojoj su radili, ili kod drugog poslodavca.
Drugi ciklus programa završava se sledećeg meseca, te će tada biti poznati i rezultati. U okrugu je, u ovom ciklusu koji je započeo 2021. godine, učestvovalo 80 poslodavaca, u čijim kompanijama je angažovano 93 lica sa evidencije nezaposlenih. Pozicije na kojima su lica angažovana, npr: administrativni radnici, njigovođe, blagajnici, kuvari, konobari, prodavci, zatim mašinski inženjeri, ekonomisti, stomatolozi, advokatski pripravnici, i dr.
Kao i drugi programi stažiranja „Moja prva plataˮ omogućuje brži ulazak mladih na otvoreno tržište rada, osposobljavanje i sticanje radnog iskustva. Svaka od formi stažiranja doprinosi razvijanju sposobnosti, znanja i veština potrebnih za savladavanje zahteva posla i za uklapanje u svet rada. Specifičnost ovog programa je u konceptu prijavljivanja učesnika, koji se odvija u 4 faze, kao i u digitalnoj platformi www.mojaprvaplata.gov.rs, na kojoj se prijavljuju i poslodavci i kandidati, na kojoj su dostupne sve informacije o programu, koja je transparentna, i koja, budući da predstavlja mesto susretanja poslodavaca i kandidata, predstavlja vrstu digitalnog tržišta rada. Jedan od benefita za učesnike programa je da kandidati mogu da apliciraju za učešće u bilo kom mestu u Republici, a za privredne subjekte u manjim sredinama, gde postoji problem sa nedostatkom određenih kadrova, je važno da na ovaj način mogu da dođu do budućih radnika.
Uslovi programa su isti kao u prethodna dva ciklusa: 9 meseci traje osposobljavanje za rad, uključuju se mladi sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i bili su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Zrenjanin. NSZ će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Isplata se vrši direktno kandidatima, preko banke „Poštanska štedionica“, koja će, za ove potrebe, otvoriti namenski tekući račun. Pored ovog iznosa koji država subvencioniše, poslodavci mogu kandidatima da uplaćuju dodatna sredstva i povećaju prinadležnost.
Program Vlade R. Srbije „Moja prva plata“ sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Privredne komore Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana