Promocija javnih poziva i konkursa NSZ u opštini Sečanj

0 2.260

U opštini Sečanj održana je prezentacija javnih poziva i konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje za 2020. godinu, u organizaciji ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu u saradnji sa opštinom Sečanj.
O pozivima i konkursima predstavnicima Srednjebanatskog upravnog okruga, preduzetnicima, predstavnicima javnih preduzeća i ustanova, govorile su direktorka filijale Zrenjanin Tatjana Mijatović i saradnice filijale za zapopšljavanje Zrenjanin. Prezentaciji u ime opštine Sečanj prisustvovala je Ljiljana Kitić zamenica predsednika opštine Sečanj i potpredesnica lokalnog saveta za zapošljavanje.
Za programe i mere aktivne politike zapošljavanja NSZ raspisano je 13 javnih poziva koje NSZ sprovodi kroz programe dodatnog obrazovanja i obuka, programe zapošljavanja i preduzetništva i kroz programe podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom (OSI).
Za poslodavce je opredeljeno 11 javnih poziva. Reč je o programima:
• stručna praksa;
• pripravnici za nezaposlene sa srednjom stručnom spremom;
• pripravnici za nezaposlene sa visokom stručnom epremom;
• sticanje praktičnih znanja; obuke na zahtev poslodavca;
• program obuke za potrebe poslodavca za zaposlenog;
• javni radovi za nezaposlene OSI;
• javni radovi za nezaposlene;
• refundacija troškova podrške OSI koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima;
• subvencija zarade za OSI bez radnog iskustva;
• i program novog zapošljavanja nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih.

Kao i do sada, teže zapošljiva nezaposlena lica imaju prioritet pri uključivanju u aktivne mere zapošljavanja, a to su: mladi do 30 godina starosti – bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama, mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama; stariji od 50 godina; viškovi zaposlenih; Romi; osobe sa invaliditetom; radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći; dugoročno nezaposleni i žrtve porodičnog nasilja.
Aktivne mere i programi za ovu godinu kreirani su tako da maksimalno idu u susret potrebama ciljnih grupa kojima su namenjeni: povećani su iznosi finansijske podrške u gotovo svim merama; relaksirani su uslovi učešća, kako bi što veći broj korisnika mrograma mogao da ispuni zahteve pri apliciranju.
Do 31. marta 2020. godine oročeni su Javni konkursi za organizovanje sprovođenja javnih radova (za nezaposlena lica i nezaposlene osobe sa invaliditetom). Konkurisanje na javne pozive za podršku zapošljavanju OSI moguće je do kraja 2020. godine a ostali javni pozivi/konkursi su otvoreni do kraja novembra 2020. godine.

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.