Promocija romana “Magareće uši” Olivere Skoko u Sečnju

0 452

U ponedeljak, 16. maja u 19.00 časova u Domu kulture u Sečnju Obrazovni kulturni centar organizuje promociju romana “Magareće uši” Olivere Skoko. Knjiga je u izdanju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” a o romanu su napisali:
Nakon velikog uspeha Korčulanskog đira, sa radošću možemo da konstatujemo da će ovo leto biti u znaku nove knjige Olivere Skoko – romana “Magareće uši” najnovijeg izdanja u okviru izdavačke produkcije Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”. Nakon lajtmotivskog Mediterana koji se protezao u prva dva Oliverina romana, “Magareće uši” jesu posve drugačije: divan i tužan, autobiografski i fiktivan životoplet u “dve ruke”. Naizmenično nižu se poglavlja, jedno koje je u svojoj svesci pisala majka želeći da među koricama sačuva što više detalja iz života koji je polako na zamaku, sledeće koje je pisala ćerka, pronalazeći one lične i porodične, manje vidljive, a dragocene spone sa majčinim zapažanjima. Kao nenametljivi poziv čitaocu, ostaje upravo želja da se ljubavlju i nezaboravom povežu i sačuvaju ti amalgami ličnih i porodičnih storija koje jesu život.
Jelena Đorđević Perc
Novi roman Magareće uši Olivere Skoko, zrenjaninske spisateljice čiji je prethodni roman Korčulanski đir postigao izvanredan uspeh, pripoveda dve isprepletene priče o ženama. Možda je ovo nebitan podatak, ali povesti o ženama, sada i ovde, upravo su nešto što nedostaje savremenoj književnosti i to nije slučajno. Štaviše, način na koji nas spisateljica Olivera Skoko suočava s Ljubičinom, ali i Ankinom povešću jedinstven je u svojoj potresnosti odnosa majke i kćeri, ali i njihove bezgranične ljubavi. Ispripovedan kao kombinacija fikcije i dokumenta, ovaj tekst koji se igra stvarnošću i njenom senkom naposletku okončava snagom, ako hoćete i vedrinom. Naći smisao u gubitku, nasuprot gubitku smisla ono je što uvek krasi dobru literaturu, pravu književnost.
Vladimir Arsenić

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana