Prošla godina najtoplija uz 2005.

0 375

Prošla godina je po temperaturama vazduha bila najtoplija otkad se vodi evidencija, pri čemu je izjednačen rekord postignut 2005, saopštio je danas američki Nacionalni centar za klimu.
Na planeti su tokom 2010. godine 34. godinu zaredom zabeležene više temperature od prosečne za 20. vek.

Prema podacima Centra za klimu, prosečna temperatura vazduha u svetu je 2010. bila za 0,62 stepena Celzijusa viša u odnosu na prosek, jednako kao i 2005. godine. Ove dve godine ujedno su bile najtoplije od početka beleženja globalne temperature 1880.

- Prodaja jagoda -

Stručnjaci za klimu su sve zabrinutiji oko činjenice da globalne temperature rastu tokom proteklih sto godina. Većina naučnika to objašnjava rastom emisije gasova koje u vazduh ispuštaju industrije i motori koji koriste benzin. Analitičari su uočili promene u vremenskim prilikama koje su doprinijele velikim poplavama u Pakistanu i toplotnom talasu u Rusiji. Oni smatraju da je za te događaje bila odgovorna neobično snažna planetarna vazdušna struja koja je trajala od juna do avgusta.

U odvojenom izveštaju, Globalna istorijska mreža za klimatologiju danas je saopštila da je 2010. bila godina sa najobimnijim padavinama dosad. Količina kiše i snega se, ipak, značajno razlikuje širom sveta, podsetili su naučnici.

U Tihom okeanu formiralo se najmanje uragana od šezdesetih godina prošlog veka – samo tri uragana i sedam snažnih oluja, dok je situacija u Atlantskom okeanu bila sasvim drugačija, sa 12 uragana i 18 snažnih oluja koje su dobile imena.

Stručnjak Bob Vord sa Istraživačkog instituta Grentem u Londonu smatra da ovi podaci predstavljaju dokaze o klimatskim promenama.

„Ovi novi podaci nedvosmisleno pokazuju da se Zemlja zagrejava i da je njena temperatura na rekordnom nivou“, rekao je on.

Podaci iz prošle godine takođe pokazuju da je nivo karbon dioksida u atmosferi dostigao 390 čestica po milionu, što je najviše u poslednjih 800.000 godina i za skoro 40 odsto više nego prije industrijske revolucije, kada je čovečanstvo počelo sve više da koristi fosilna goriva.
Blic – Tanjug, Srna | Foto: AFP

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana