Rusi i Evropljani šalju ljude na Mars?

0 444

Datum leta predsednik Evropske svemirske agencije nije potvrdio, a ne zna se ni kojim bi svemirskim brodom i sa kojom posadom bi trebalo da se odleti na Crvenu planetu.
Evropska svemirska agencija (ESA) planira da se udruži s Rusima kako bi zajedno poslali prvu misiju s ljudskom posadom na Mars. Šef ESA-e Žan Žak Dordan najavio je saradnju s ruskim Roskozmosom na aeromitingu MAKS u Žukovskom kod Moskve, prenele su svetske agencije. Nisu objavili kada bi ta misija trebalo da bude, a i ne zna se na čijem svemirskom brodu astronauti planiraju da otputuju.

Veruje se kako je za veliki optimizam „kriv“ uspeh projekta Mars500. Naime, tim Mars 500 proveo je do sada 442 dana u izolaciji u metalnoj letelici koja, doduše, nije napustila Moskvu. Time su srušili rekord u najdužem, ali simuliranom, boravku u svemiru. Istraživanje bi trebalo pokazati kako ljudi reagiraju na dugotrajnu izolaciju. Ostalo im je još 72 dana do kraja misije.

Rusija svoju viziju svemira gradi na konceptu svemirskog turizma. Tako je nedavno predstavljen luksuzni hotel koji bi trebalo da bude otvoren 2016 godine. NASA planira izgradnju nove generacije letelica koje će moći da lete u duboki svemir.

Vesti online

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana