Sečanj: Paori posejali, đacima kućni internet

0 1.740

U srednjobanatskom okrugu, sa sedištem u Zrenjaninu, u poslednjih desetak dana svi koji su testirani su i negativni, to važi i za opštinu Sečanj, što je povoljna situacija, konstatuje predsednik opštine Predrag Rađenović.
Na teritoriji opštine Sečanj evidentiran je jedan slučaj zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je još oko 20 osoba. Taj jedan, kome je potvrđen virus kovid-19, sada se jako dobro oseća i prošla mu je temperatura, dok osobama u izolaciji ovih dana ističe period zabrane izlaska, kaže Rađenović.
U uslovima vanrednog stanja podeljeni su paketi pomoći u vrednosti 2.500 dinara, svim penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara, kojih je u ovoj opštini 1.836. Trenutno se spremaju paketi za najugroženije koji primaju socijalnu pomoć i po evidenciji Crvenog krsta i Kancelarije za smanjenje siromaštva, kao i Centra za socijalni rad nešto manje od 800 korisnika socijalne pomoći. Podela tih paketa počinje od ponedeljka, najavljuje predsednik opštine.
Javno-komunalno preduzeće redovno tretira ulice dezinfekcionim sredstvima, a u podelu paketa i za druge usluge starim sugrađanima učestvuje 70 volontera.
Imamo dovoljan broj volontera, jer smo manja sredina, te imamo volontere u svih deset mesnih zajednica, koje su opet dobile dezinfekciona sredstva kako bi tretirali pošte, domove zdravlja, zgrade policije i sve javne ustanove, kaže Rađenović.
Kako dodaje, mora da se zahvali građanima što su izuzetno ozbiljno shvatili težinu situacije i poštuju mere koje Vlada donosi.
Setva je završena u roku, a poljoprivrednici su radili od 5 ujutru do 20 časova uz dozvole za kretanje koje su dobili od Ministarstva poljoprivrede.
Nismo imali nijedan slučaj kršenja tih pravila i svi koji su trebali da seju, to su i uradili i završili taj posao, kaže Rađenović.
On napominje da su obezbedili i osnovcima i srednjoškolcima koji pohađaju školu na daljinu kućni internet.
Kako imamo porodice koje kod kuće nemaju internet, Opština Sečanj je obezbedila 110 kartica sa pet giga interneta, da deca mogu neometano da pohađaju nastavu na daljinu, ističe Rađenović.
Pijace su počele sa radom od utorka, ali ova opština nema uređenih pijaca do one u Jaša Tomiću, koja se održava subotom.Nismo imali problema sa tim, jer ni nemamo velike pijace do te u Jaši Tomiću. Niko nije ostao bez posla, imamo i veće kompanije poljoprivredno- ribarsko preduzeće „Sveti Nikola“ koji imaju „Friglo“ koji proizvodi zamrznuto povrće, ali i zamrznute testenine, oni rade u tri smene, nikog nisu otpustili i niko mi se po tom pitanju nije požalio, kaže Rađenović.
Kako dodaje, imaju dovoljan broj zaštitnih maski i rukavica, firma „Đovani“ iz Jaše Tomića je donirala 5.000 maski, jer su im platili samo materijal bez usluge, te ih je maska koštala po komadu tridesetak dinara.
Te maske će se naći u paketima najugroženijima, biće im podeljene po dve ili tri, zavisno od toga koliko ih ima u kući, veli Rađenović.
On dodaje da su se od samog početka žene, kao i udruženja žena samoinicijativno organizovale za šivenje maski u Jaši Tomiću, Sečnju, te Jarkovcu.
Kad god mogu i ko mi se obrati, kupimo materijal i pošaljemo, te maski imamo dovoljno, ističe Rađenović.
Izvor: Dnevnik.rs, M. Stakić

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana