Šećer nije jednako opasan kao alcohol

0 1.897

Stručnjaci se žestoko protive tvrdnjama američkih istraživača da je šećer jednako opasan kao alkohol i da vlasti treba da uvedu stroge regulatorne mere.
Dijetetičari, nutricionisti i zastupnici zdravstvene politike s kojima je dnevni list “Ostrelijan” razgovarao osuđuju tvrdnje koje je objavio časopis “Nejčer” u članku endokrinologa Roberta Lustiga i njegovih kolega sa Univerziteta u Kaliforniji, i komentarišu da su iznete netačne činjenice, kao i da je članak senzacionalističke prirode.

U svom komentaru, grupa predvođena profesorom Lustigom tvrdi da je unos šećera povezan sa porastom neinfektivnih bolesti kao što su dijabetes i hipertenzija, da je uticaj šećera na organizam sličan alkoholu i da ima „karakteristike koje izazivaju zavisnost“, uz „očigledan potencijal za zloupotrebu“.

Ovaj tim poziva na uvođenje regulatornih mera kao što su oporezivanje, zabranja reklamiranja i definisanje starosne granice pri kupovini proizvoda sa dodatkom šećera.

„Ove jednostavne mere sada se prirodno nameću kao osnovna sredstva zaštite zdravlja i dobrobiti. Vreme je da posvetimo pažnju šećeru“, stoji u članku. „Jednostavno ne mogu da verujem da bi Nejčer objavio ovako nešto“, kaže nutricionista sa Univerziteta u Sidneju Dženi Brend-Miler.

„S obzirom da je objavljeno u ovom časopisu, ljudi će pomisliti da je validno i da ima neku naučnu osnovu. Kako možete da izjednačavate šećer koji se prirodno nalazi u jabukama sa alkoholnim pićima?“.

Zastupnica zdravstvene politike u okviru Koalicije za politiku gojaznosti iz Melburna Džejn Martin kaže da ovo istraživanje ne pruža precizne podatke.

„Ja nisam ni naučnik ni dijetetičar, ali smatram da nema jasnih dokaza da šećer sam po sebi predstavlja problem“.

Prema rečima doktora i istraživača u oblasti nutricionizma iz Melburna Pitera Kliftona, ona je u pravu. Profesor Klifton kaže da tvrdnje profesora Lustiga nisu potkrepljene čvrstim naučnim dokazima.

„Šećer je samo još jedna forma kalorija, koja je lako dostupna i veoma ukusna, ali nije opasnija po metabolizam od skroba ili masti, a svakako da nije ekvivalentna alkoholu“, izjavio je prof. Klifton, rukovodilac odeljenja za nutricionizam na Institutu za srce i dijabetes Bejker IDI.

Asocijacija dijatetičara Australije (DDA) objavila je da nema dokaza da je šećer uzrok epidemije gojazosti u celom svetu i zdravstvenih problema do kojih ona dovodi.

„Što se tiče informacija o ishrani, DAA se naslušala mnogih senzacionalističkih priča“, navodi se u saopštenju. „Slično popularnim dijetama koje dođu i prođu, i ove informacije se pojavljuju u cikličnim periodima“.

Blic

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana