Сексуално васпитање у школама

0 1.121

Bojan Pajtic 01У десет средњих школа у Војводини, данас је почела реализација пилот пројекта под називом „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“, који је уведен на предлог Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић и покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Чобану, присуствовали су првом изведеном часу у оквиру новог предмета, који је одржан у средњој Економско трговинској школи у Бечеју.
Председник Пајтић похвалио је зрелост којом су се руководили ученици који ће своје време и пажњу од данас поклањати и едукацији која није била обавезна, схвативши да је реч о подизању свести на рачун очувања њиховог соптвеног здравља.
„ У Војводини се годишње роди 17.000 деце, а број намерних прекида трудноће износи чак 50.000, што је званичан податак док незванични подаци истичу да их има око 100.000. Дакле, на 6 абортуса у Војводини долази један нови живот. Најчешћи разлози су малолетничке трудноће, као последице недовољног знања о контрацептивним средствима и њиховом коришћењу. Између 16 и 18 одсто брачних парова има проблем са стерилитетом, што је опет последица намерних прекида трудноће и повреда које су потом уследиле или последица полно преносивих болести. Ми смо решили да објавимо рат предрасудама и незнању и уведемо сексуално образовање у средње школе. У просеку, млади у Војводини ступају у полне односе са 16 година. Ми желимо да да им пружимо ону врсту знања, која ће имBojan Pajtic 04 омогућити да заштите и себе и друге, те да сачувају своје здравље и када одрасту добију своју децу, која ће одрастати на здрав и нормалан начин. У овом програму има 1200 деце, а само је једно дете, од укупног броја анкетираних полазника у десет школа Војводине, одбило да слуша нови предмет. То показује да су деца изузетно свесна о потреби овакве едукације и очувању свог здравља“, истакао је председник Пајтић у Бечеју и најавио да ће овај пројекат бити реализован и наредне године. Такође, председник покрајинске Владе изнео је намеру да Покрајина жели да поправи неславну статистику у Војводини, која говори да на један брачни пар у нашој покрајини долази мање од једног детета, а то даље до драстичног смањивања становника из године у годину.
Покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Чобану исказала је задовољство, што је предлог ресорног секретаријата наишао на изузетан одзив међу ђацима, које је Секретаријат је пре увођења овог предмета у школе анкетирао заједно са њиховим родитељима. Она је додала да је део ђака делимично већ упознат са сексуалним образовањем, пре свега преко друштвених мрежа, што је оценила као недовољно знање. Покрајинска секретарка истакла је да су у Покрајинском секретаријату за омладину и спорт приметили да се Bojan Pajtic 20прошле године више од 60 одсто пројеката и захтева за средства из буџета за пројекте односило на репродуктивно здравље, што је прерасло у озбиљну, малтене националну иницијативу да се у школе уведу часови из те области, али не класични већ у форми радионице.
„ Ако анализе покажу да је иницијатива оправдана, видећемо да ли ће овај садржај бити самосталан или део неког предмета“, рекла је Мариника Чобану и појаснила да је сексуалност у смислу сексуалних односа само један од сегмената у оквиру пројекта о здравственом васпитању о репродуктивном здрављу.
Предмет из репродуктивног здравља изучаваће се у гимназијама у Зрењанину и Сремским Карловцима, Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду, Гимназији „Урош Предић“ у Панчеву, Гимназији „Бранко Радичевић“ у Старој Пазови. Пројектом су обухваћени и Средњошколски центар „Никола Тесла“ из Вршца, Економско-трговачке школе у Кикинди, Бечеју и Алибунару, као и Средња стручна школа „Борислав Михаиловић Михиз“ из Ирига. Уџбеници у издању ресорног секретаријата су бесплатни, а предаваче су високостручни млади људи, студенти завршне године медицине и психологије.

Bojan Pajtic 28 Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana