Selo Jaša Tomić, deset godina posle

0 807

Jasa Tomic 1Na današnji dan pre deset godina Tamiš je poplavio selo Jaša Tomić. Na sreću nije bilo žrtava, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta, koju je država nadoknadila organizovanom akcijom i gradnjom kuća svima koji su bez njih ostali.

Pozivi da se napuste domovi pred vodom koja nezadrživo nadolazi još su u živom sećanju mnogima. Za samo nekoliko sati voda je selo Jaša Tomić poplavila do visine od dva metra.

Nema dana od tad, da se meštani u razgovoru ne sete šta su preživeli. Bojan Marinić priča o iznenađenju koje je snašlo selo, u trenutku kada su dodatno utvrdili nasip na Tamišu.

Odahnuli smo kada smo završili zaštitu nasipa pored sela, ali smo vrlo brzo čuli da je pukao nasip na osam kilometara dalje u Rumuniji i mi smo bili zatečeni. Nismo znali šta da radimo„, kaže Marinić.

Pomoć za Jašu Tomić je ujedinila Srbiju, izgrađeno je 365 novih stambenih jedinica, nadvišeno 16 kilometara nasipa na Tamišu.

Nažalost, mladi sve više odlaze iz sela, jer nema pogona u kojima bi mogli da rade„, kaže meštanin Vlado Jovčov.

Posledice se još vide, mnogi nisu raščistili ostatke starih kuća. Procenjuje se da je bar stotinu novih objekata neuseljeno, delom što su vlasnici otišli odavde, a delom što nije legalizovano. Stambena zgrada od 16 stanova u centru sela još nema sve potrebne papire.

Očekujemo da će se uskoro i ovaj problem rešiti. Organizovali smo niz sastanaka i obuka da ljudi saznaju koju dokumentaciju treba da prikupe radi legalizacije objekata. To se odnosi i na objekte u novom naselju, ali i na kuće koje su izgrađene na starim lokacijama„, kaže Spaso Mladenovski iz Mesne zajednice Jaša Tomić.

Pre deset godina uz selo Jaša Tomić bilo je poplavljeno i selo Međa u opštini Žitište. Tamo je bez krova nad glavom ostalo oko stotinu ljudi, ali je i njima po modelu iz Jaše Tomića država obezbedila krov nad glavom.

Izvor: RTS

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana