Spomen-zbirka Pavla Beljanskog dobitnik nagrade Nacionalnog komiteta IKOM

0 447

Na godišnjoj skupštini Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije održanoj 19. aprila u podne, u Galeriji fresaka u Beogradu, dodeljene su nagrade u više kategorija za izuzetne rezultate u radu muzejskih institucija ostvarene tokom 2011. godine, kao i zahvalnice predstavnicima medija za podršku muzejskim programima. Ta značajna priznanja važan su podsticaj za dalja angažovanja, u cilju dostizanja medjunarodnih standarda u oblasti kulture.
Nagrade su uručene u četiri kategorije. Za muzej godine značajno priznanje dobio je Narodni muzej Zaječar za novu stalnu postavku. Kao projekat godine nagrađene su izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Gradski nomad – beogradski zapisi fotoreportera Aleksandra Ace Simića Darka Ćirića. Publikacija godine je Primenjena umetnost i Beograd 1918–1941. Bojane Popović, a ove godine nagrada u kategoriji kustos godine nije dodeljena.

Nagradu za projekat godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je dobila za izložbu Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu, realizovanu u sklopu proslave 50 godina postojanja institucije. Autorke projekta su dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov. Na izložbi održanoj od 12. oktobra do 26. novembra 2011. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu, prikazano je 68 umetničkih dela 32 autora, među kojima su najznačajniji predstavnici srpske moderne. Pažljivim izborom slika i skulptura stavljen je akcenat na fond kolekcije od nacionalnog značaja, ličnost darodavca Pavla Beljanskog, kao i na tendencije jugoslovenske i srpske moderne umetnosti. Sastavni deo izložbe bio je i taktilni segment Dodirni i oseti, posvećen slepim i slabovidim osobama, a prateći program je omogućio interaktivno učešće publike kroz kreativne radionice za decu, filmske projekcije, tematska predavanja, prezentacije izdavačke delatnosti, promocije časopisa, tumačenja kustosa i volontera–studenata istorije umetnosti i turizmologije itd. Ovom izložbom, uz primenu savremenih principa i tehnika izlaganja, pruženo je inovativno muzeološko rešenje, čime je dat doprinos novom shvatanju uloge muzeja u društvu, kao i značaju kulturnog nasleđa, njegovoj zaštiti i očuvanju. Nagradu za projekat godine u ime Spomen-zbirke Pavla Beljanskog primila je upravnica dr Jasna Jovanov.

- Prodaja jagoda -

Zahvalnice za izuzetnu medijsku podršku muzejskim programima, na predlog Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dobile su novosadske novinarke Smiljka Seljin (Novosadska TV) i Aleksandra Rajić (Radio Novi Sad), za izuzetan doprinos informisanju javnosti o aktivnostima u okviru muzejske delatnosti i razvijanju svesti o značaju kulturnog nasleđa.

Smiljka Seljin, novinar, a od 2000 do 2011. godine urednik u redakciji za kulturu Novosadske TV, autorka je i urednica elektronskog magazina Vitraž. Gosti ove kolažne emisije koja jedanaest godina kontinuirano prati kulturna dešavanja i pojave u kulturi i umetnosti, bili su svi relevantni umetnici i kulturni poslenici ne samo iz Novog Sada i Beograda već i sa bivših ex Yu prostora.

Aleksandra Rajić, urednik redakcije za kulturu koja je deo prepoznatljivog identiteta Radio Novog Sada, svoja životna interesovanja usmerila je prema likovnoj umetnosti, baveći se kulturom u novinarstvu. Tokom poslednjih osamnaest godina kontinuirano prati dešavanja i manifestacije na teritoriji Vojvodine i regiona i prezentuje ih slušaocima kroz kultnu emisiju Spektar i autorsku emisiju Art salon, kao i rubrike u informativnom i dnevnom programu Radio Novog Sada.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana