Studenti i profesori sa PMF iz Novog Sada u nastavnoj poseti neuzinskim lovcima

0 617

Tradicionalno uspešna saradnja se nastavlja. U nedelju 20.03.2022. godine u radno-nastavnoj poseti Lovačkom društvu „Jastreb“ Neuzina boravili su profesori i studenti sa katedre za lovni turizam, departmana za hotelijerstvo, turizam i ugostiteljstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Studente je predvodio šef katedre profesor dr Zoran Ristić. Pored profesora Ristića, u nastavnoj poseti bili su i profesori dr Snežana Besermenji, dr Milosava Matejević i dr Milutin Kovačević.
Nastavna poseta realizovana je pod pokroviteljstvom LD „Jastreb“ Neuzina i Agencije za lovni turizam Wild Banat iz Sečnja, koji imaju uspostavljenu višegodišnju uspešnu saradnju sa katedrom iz Novog Sada.


Radna poseta odnosila se na prolećno brojanje divljači u neuzinskom lovištu, pri čemu su studenti i profesori iz Novog Sada, zajedno sa stručnom službom LU „Gornji Tamiš“ Boka i neuzinskim lovcima uzeli učešće u realizaciji ove posebno važne radne akcije u lovištu.


Nakon prijema gostiju u prostorijama LD u Neuzini, u srdačnoj i domaćinskoj atmosferi, prisutnima se obratio predsednik LD Dalibor Trifunov. Trifunov je tom prilikom upoznao goste sa postignutim rezultatima u proteklom periodu, posebno istakavši izgradnju 7 visokih čeka, veliki broj hranilišta za visoku i sitnu divljač i kupovinu placa za izgradnju prihvatilišta za fazansku divljač. Dat je poseban osvrt na ostvarene značajne rezultate u lovnom turizmu i odstrel velikog broja predatora (šakala i lisica) koji su imali pozitivan uticaj na povećanje brojnosti svih vrsta plemenite divljači u neuzinskom lovištu.


Profesor Ristić je pre polaska na teren, za sve prisutne održao kratko predavanje na temu „Prolećno brojanje divljači“, pri čemu je istakao značaj ove radne akcije sa stanovišta izrade realnih planova gazdovanja i održivog gazdovanja lovištem, objasnivši pravilnu metodologiju rada prilikom brojanja.


Po izlasku u lovište, pod vođstvom stručne službe i profesora Ristića, brojanje divljači realizovano je uspešno, u skladu sa literaturom i lovačkom praksom.
Rezultati ovog brojanja bili su ohrabrujući i išli su u prilog činjenici da se populacija divljeg zeca uspešno oporavila, u odnosu na prethodne godine.
Gosti iz Novog Sada tokom boravka na terenu lično su se uverili u rezultate rada neuzinskih lovaca, a poseban utisak na njih ostavili su prelepi lovni tereni sa bogatom florom i faunom, na šta domaći lovci svakako mogu biti ponosni.


Po završetku radne akcije i povratku u prostorije LD „Jastreb“, izvršena je kraća analiza radnog dana, u okviru koje su definisani i određeni predlozi za unapređenje rada LD, nakon čega se lovačko druženje nastavilo uz nezaobilazan lovački gulaš, banatske specijalitete od testa i dobra vina.

 

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana