Stvaranje Vidljivosti u ruralnom delu Srbije.

0 458

Projekat Vidljivost je kreativan program započet u Banatskoj Dubici i njenoj okolini od strane Švedskog udruženja Formverk (art zone) i udruženja Mobe iz Srbije, podržano od strane Švedskog Instituta. Projekat je započet 2011 i cilj je bio da se stave u fokus delove Srbije gde postoji nedostatak kreativnog razvoja i da se naglasi pozitivna energija stvorena kulturnim saradnjama.
Tokom 2012 nastavili smo da doprinosimo kulturnom i kreativnom razvoju sele Banatska Dubica kao i njenim stanovnicima. Ove godine pored podrške Švedskog Instituta dobili smo podršku i od Ministarstva za kulturu Srbije.
Jedan deo se sastoji u radu sa decom iz Dubice i decom iz susednog sela Jarkovac kroz jednonedeljnu radionicu u različitim tehnikama; fotografija, lend art, slikanje, muzika i performans-predstava, sa akcentom na reciklažu i ekologiju kao glavnom temom.
-“I ove godine smo angažovali profesionalne umetnike, muzičara Igora Lečića iz Novog Sada, poznat po EXIT festivalu i grupi Modern Quartet, on će voditi muzičku radionicu; Maya Schneider aktivna u pozorišnom klubu Gest iz Sečnja, vodiće radionicu dramske improvizacije”, kaže Stina Pehrsdotter, projekt menadžer.
Ostali umetnici koji će raditi u radionicama su Đula i Svetlana Šanta, kao i sami organizatori projekta Darko Stojkov i Niclas Hallberg.
-“Biće zabavno ponovo sresti decu, ugostiti ih i upoznati nove. Njihovo oduševeljenje prošle godine je stvarno bilo veliko, ove godine planiramo da ih oduševimo sa novim idejama i razmišljanjima”, kaže Niclas Hallberg, vođa projekta i direktor Formverk (art zone).
Radionica će se ove godine održati izmedju 5. i 9. avgusta, u rezidencijalnom prostoru Raj, Božidara Kojića 15, Banatska Dubica.
Rezultat radionica će biti prezentovan za vreme izložbe-festivala Art Happens, na kojem smo takođe pozvali 10-15 umetnika iz drugih delova Srbije da prikažu svoje radove . Art happens će se održati između 10. i 12. avgusta.
U kreativnom program takođe smo uključili posetu Švedskoj za nekoliko žena iz Dubice. Put bi trebalo da bude inspirativan, jer ćemo obići kulturni centar Kultivator, koji se nalazi na ostrvu Öland, čija okolina ima dosta sličnosti sa Banatom. Ovo putovanje će se desiti između 9og i 13og septembra. Nadamo se da će ovaj put dovesti do novih ideja kao i samih inicijativa od strane žena, što bi uticalo na razvoj sela kao i samog regiona.
Glavni cilj celog projekta je da se stvori neka vrsta kulturnog centra, gde mesto postaje centar za kreatvno stvaranje, kao i prostor za diskusije o demokratiji i aktivnom angažovanju u društvu.
Vizija je da kulturni centra će imati biblioteku i galeriju, koja bi stvarala jednu vrstu prirodnog mesta sretanja lokalnog stanovništva.
U okviru projekta Vidljivosti takođe je uključen rezidencijalni program za domaće i strane umetnike, pružajući im prostor koji će da inspiriše kreativnu razmenu energije kroz umetnost.
-“Stvaranje ovakve vrste vidljivosti, u ruralnom delu Srbije je bitan čin za dalji razvoj demokratije”, naglašava Darko Stojkov, osnivač udruženja MOBA.
Slobodno nas posetite tokom radionica između 5. i 9. avgusta, ili na festival Art happens od 10. do 12. avgusta.
Kontakt: tel.0642898831, www.formverk.se, www.moba.in.rs

Stina Pehrsdotter, projekat menadžer VISIBILITY/ VIDLJIVOST

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana