Svečana akademija “Dani Republike Srpske u Banatu” održana u Sečnju

0 1.106

Na svečanoj akademiji „Dani Republike Srpske u Banatu“ koja je održana juče, 10. marta u Domu kulture u Sečnju prisustvali su NJegovo preosveštenstvo episkop banatski Nikanor i brojno sveštenstvo, Veselin Vujović načelnik opštine Bileće, Mlađen Cicović šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Nenad Nešić ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Predrag Rađenović načelnik Srednjobanatskog okruga, domaćini manifestacije predsednik opštine, Nebojša Meljanac sa saradnicima i protonamesnik Ivan Mučalov.
„Značaj je veliki, a cilj i suština je da budemo ne zajedno – već jedno. To je moguće jedino uz Hrista i zato je uz blagoslov našeg preosvešćenog ta ideja i realizovana već sedmi put u našoj eparhiji“, kaže protonamesnik Ivan Mučalov.


NJegovo preosveštenstvo episkop banatski Nikanor istakao je važnost jedinstva srpskog naroda, ali i naglasio da se mora poštovati istorija i tradicija.„Narod koji ne zaboravlja svoje pretke, neće biti zaboravljen ni od svojih potomaka“, naglasio je vladika Nikanor.


„Velika nam je čast da okupimo brojne prijatelje iz Republike Srpske u okviru manifestacije „Dani Republike Srpske u Banatu“ koja se ove godine održava u našoj opštini i koja povezuje naš narod. Ovako mora i da se nastavi, tako mi živimo i tako učimo našu decu. “ rekao je Nebojša Meljanac predsednik opštine Sečanj.


Veći deo stanovništva opštine Sečanj poreklom je iz raznih krajeva Republike Srpske, a te veze sa korenima se održavaju i danas. „Naši ljudi, gde god žive, ne zaboravljaju odakle su, ko su i šta su. Na kraju krajeva, u Srbiji i Republici Srpskoj živi jedan narod, jedan brat i jedna sestra žive s jedne strane Drine a drugi brat i sestra sa druge strane reke. To je jedan narod, Drina nije granica, Drina je kičma srpskog naroda“, kaže Nenad Nešić, ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine.


Šef Predsedništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je važno pokazati jedinstvo u ovim teškim vremenima, kada su i Republika Srpska i Srbija pred brojnim iskušenjima.
Na svečanoj akademiji učestvovali su hor “Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina, pevačka grupa “Ercegovina” iz Sečnja, KUD “Vlado Tomanović” iz Sečnja, mlade pesnikinje Zora i Milica Zubac recitovale su stihove, KUD “Dr Borislav Jankulov” iz Jaša Tomića, KUD “Jandrija Tomić – Ćić” iz Krajišnika i Dejan Milićević, mladi guslar iz Bileće.


Nakon svečane akademije, nastavljeno je druženje u prijatnoj i opuštenoj atmosferi uz tradicionalne specijalitete u hotelu Crveni cvet na kojoj su prisustvovali i Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina, Mitar Vučurević predsednik opštine Žitište, Buda Jovanović vlasnik kompanije „Keramika Jovanović“ Buda Jovanović.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana