Svečano otvorena „HERCEGOVAČKA KUĆA – ĐEDOVINA“ u Sečnju

0 1.676

Pevačka izvorna grupa „Ercegovina“ je u petak, 22. aprila, u kući koja je dobijena u procesu kolonizacije 1945. a koja je pre toga pripadala nemačkoj porodici u Sečnju svečano otvorila Hercegovačku kuću “Đedovina” u prisustvu Nebojše Meljanca, predsednika opštine Sečanj, Mlađana Cicovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, istoričara, dr Milana Micića, pomoćnika pokrajinskog ministra za kulturu i brojnih drugih zvanica, uz bogat kulturno umetnički program izvorne grupe Ercegovina.


Šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović rekao da Hercegovci u Sečnju na pravi način pokazuju šta znači veza sa zavičajem.


Istoričar dr Milan Micić istakao je da je u ovoj kući prikazan život u Hercegovini i sam proces kolonizacije posle Drugog svetskog rata.


Predsednik opštine Sećanj Nebojša Meljanac istakao je da otvaranje „Hercegovačke kuće – Đedovina“ ima veliki značaj za opštinu.


Član upravnog odbora pjevačke izvorne grupe „Ercegovina“, Majo Milošević kaže da ova kuća ima formu muzeja, u njoj je prikazan život u Hercegovini, sam proces kolonizacije posle drugog svetskog rata ali je prikazano i ono što je tada u Banatu zatečeno. „Mislimo da je ovo najbolji način da sačuvamo uspomene na svoj zavičaj i način života u njemu. Mi smo pevačka grupa koja se ponosi svojim poreklom i do sada smo čuvali sve to kroz razne programe, pesmu i zvuk gusala. Kroz ovaj projekat danas, mi imamo još mnogo toga da prikažemo.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.