Svečano zatvaranje GEST festivala

0 882

gest

Poslednje festivalske večeri, pre dodela nagrada i diploma, omladinski orkestar „Svetlost“iz Smedereva izveo je koncert, a na programu su, između ostalih bila dela: Hačaturijana, Korsakova, Hendla i Prokofjeva.

Polazeći od viđenog, a u želji da se afirmišu mladi glumci i njihov rad, žiri publike (koji je ove godine radio u sastavu: Radovan Zubac, Olivera Marjanović i Anamarija Rudanje) doneo je sledeće odluke:

Nagrada za najbolju mušku ulogu – Marko Vukosav za nadahnutu glumačku igru uz nesebično davanje sebe u tumačenju lika/glumca u autorskom projektu „Ko je to?“.

Nagrada za najbolju žensku ulogu – Anđelija Rondović za svedeno, ali upečatljivo tumačenje uloge majke u predstavi „Avionspotting“.

Najbolja predstava u celini – Autorski projekat „Ko je to?“ Marka Vukosava. Autor projekta je svoju priču bazirao na veri u umetnost, jasno hodeći ka tome da ta i takva vera može i mora da trijumfuje nad okruženjem koje nije sklono kulturi i umetnosti.

Sve odluke žiri publike je doneo jednoglasno.

Izveštaj stručnog žirija

Stručni žiri VI Međunarodnog festivala alternativnog teatra GEST u sastavu Milan Mađarev, teatrolog (predsednik žirija), Goran Damjanac, pozorišni reditelj i Slobodan Branković, pozorišni reditelj je odgledao 5 predstava i jednoglasno doneo sledeće odluke:

   -Nagrada za najboljeg glumca festivala pripala je Marku Vukosavu za monodramu „Ko je to“ Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Marko Vukosav je istraživao šta je to gluma, šta je to pozorište i gde je njegovo mesto u svetu umetnosti.

   -Nagrada za najbolju režiju pripala je Kokanu Mladenoviću za režiju predstave „Dogvil“ Mikser house teatra iz Beograda. Mladenović je napravio inventivnu rekreaciju Brehtovog efekta začudnosti sa žestokim i surovim autorskim songovima (muzika Marko Grubić).

    -Nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi „Dogvil“ Mikser house teatra iz Beograda.

Žiri je dodelio i dve specijalne nagrade:

    – Specijalnu nagradu za kreativno i hrabro istraživanje umetnosti glume dobio je Aleksandar Runjić za monodramu „Glasaj! Trpi!“ Akademije umjetnosti u Banjoj Luci;

    –  Specijalnu nagradu za rane radove u alternativnom teatru dobile su Milana Matejić i Teodora Matović za predstavu „Dobra devojčica“ Pozorišta Patos iz Smedereva.

Izvor: http://www.pkgest.org/

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana