„SVETIGORKE“ PROTA RADA ĆIROVOG RADOVIĆA OBJAVLJENE U IZDANJU BIBLIOTEKE „JOVAN DUČIĆ“ SEČANJ

0 663

 

Biblioteka „Jovan Dučić“ objavila je zbirku pesama prota Rada Ćirovog Radovića u tiražu od skromnih 200 primeraka. Nakon uvodne reči akademika Matije Bećkovića u zbirci se, poput osveštane brojanice nižu ukupno 33 pesme. Zbirka sadrži prigodne pesme u slavu hramova Božijih uz pohvalu njihovih ktitora, kao i pretežno rodoljubive pisane u dvanaestercu i jednu izuzetnu deseteračku pesmu pogodnu za pevanje uz gusle („Junačka pogibija Boška Vukosavova Bulatovića na Kajmakčalanu“, od 281 stiha). Ilustracije u knjizi, kao i slike koje se nalaze na koricama, rad su ikonopisca LJubice Radović.
Veoma smo zahvalni na privilegiji da naša Biblioteka sabere, priredi i objavi„Svetigorke“ prota Rada Radovića, ona predstavlja i gest koji upućuje na „neraskidivo bratstvo i večito prijateljstvo Srbije i Crne Gore“ (citat D. Đ.), izjavila je za jašinski portal direktorka Biblioteke „Jovan Dučić“ Dragana Pantović i dodala:
Promocija „Svetigorki“ prota Rada Radovića održaće se u sklopu „Mitrovdanskih susreta“ 2023. godine, u prostorijama parohijskog doma Hrama Svetog Dimitrija čije je temelje 1991. godine osveštao blaženopočivši mitropolit Amfilohije.
O autoru:
Protojerej Rade Ćirov Radović rođen je 24. 03. 1955. godine u Barama Radovića kod Manastira Morače, u blagoslovenoj porodici Ćira i Mileve Radović. Osnovnu školu je završio u Manastiru Morači a nakon toga učio Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Kao starešina Hrama Sv. Dimitrija službovao je u Kolašinu, gde je i penzionisan, na Vidovdan 2022. godine. Sa suprugom Stanom ima troje dece, ćerku LJubicu koja je ikonopisac, i sinove, Bogoljuba koji je vrhunski pčelar i voćar i Bratoljuba koji je nastavio očevim stopama i sveštenik je u Ulcinju. Ima unuku Angelinu i unuka Blagoja.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana